Dziś jest: 22.11.2024
Imieniny: Cecylii, Stefana
Data dodania: 2017-06-29 10:19

Iwona Starczewska

Olsztyńskie Targi Piw Rzemieślniczych przy plaży miejskiej

Trunki z 21 browarów rzemieślniczych, strefa foodtruck, koncerty, a wszystko w przepięknej scenerii tuż nad jeziorem Ukiel w Olsztynie. Tak zapowiadają się Olsztyńskie Targi Piw Rzemieślniczych, które zaplanowano na weekend 28-30 lipca.

reklama

Festiwal Piwa zagości w lipcu w Hotelu Omega nad jeziorem Ukiel. Przez trzy dni olsztynianie i turyści będą mieli okazję spróbować najlepszych trunków z 21 browarów rzemieślniczych z całej Polski, a także skosztować smakołyków serwowanych z dziesięciu zaproszonych na wydarzenie foodtrucków.

Wydarzenie rozpocznie się w piątek 28 lipca około godziny 17.00 i potrwa do północy. Tego dnia prowadzone będą pierwsze pokazy warzenia piwa rzemieślniczego, a na uczestników czekać będzie koncert na żywo kapeli BEZJAHZGH grającej połączenie rocka i reggae z sekcja dętą. Kapela liczy aż 11 członków. Odbiór na żywo – bezcenny.

W sobotę 29 lipca bramy festiwalu otwarte zostaną już o godzinie 12. Od rana możliwe będzie delektowanie się smakami piw rzemieślniczych, udział w pokazie warzenia piwa oraz prelekcji przy piwie o piwie.

Około godziny 14.00 wystartuje bieg PIWNA MILA - uczestnicy pobiegną 4 razy po 400 metrów, a przed każdym etapem... muszą wypić 0,33 l piwa.

- My wystawiamy swoją biegaczkę i kto ją prześcignie wygra nagrodę – opowiada organizator Przemysław Róziecki.

Około godziny 18.00 rozpocznie się koncert WARMIŃSKI RAP, a o godzinie 20.00 wystąpi VSHOOD z Karoliną Czarnecką.

W niedzielę 30 lipca festiwal ruszy o godzinie 12.00 i zakończy się około godziny 18.00. Tego dnia nie zabraknie konkursów z nagrodami, gier planszowych i kącika dla najmłodszych.

 

Patronat medialny nad wydarzeniem objął Portal Miejski Olsztyn.com.pl.

 

 

Galeria

Komentarze (4)

Dodaj swój komentarz

  • PiwnyPiotrek 2017-07-29 15:55:53 155.133.*.*
    Byłem, zobaczyłem i rozczarowałem się. Przede wszystkim - formułą płatnego wstępu (na targach sera tego nie było), a następnie - brakiem darmowych degustacji, jedynie możliwości zakupu porcji piwa z plastikowych ohydnych kubeczków 0,3/0,5l lub całych butelek. Butelki w większości były serwowane jak stoją - w temperaturze otoczenia. Nie odczułem dbałości o sztukę podawania piwa, w odpowiednich kuflach lub szklankach, dbałości o proporcję piany do trunku, temperaturę itp. Nie było żadnego konkursu degustatorskiego, żadnych plansz z opisem rodzajów piwa, za to sporo prześcigających się w absurdzie nazw piw, bądź absurdalnie ilustrowanych etykietek. Formuła płatnych, normalnych porcji piwa spowodowała, że czlowiek po kupieniu - rad nie rad- dopijał do końca, ale w ten sposób można "zrobiś sobiZamiast e zbyt dobrze" 3-5 porcjami, a nie było więc możliwości spróbowania 10-20 gatunków piw w 50-100ml porcjach, aby móc w przerwach ochłonąć i wyrobić sobie zdanie o wielu gatunkach i browarach. Ceny 8-17zł/ butelkę, burgery z fast trucków 17-40zł, szklanka lemoniady 9zł u "Donutów". Nie miałem przyjemności być postrzeganym jako chodzący portfel, a jednocześnie nikt z samochodowych kucharzy nie serwował drobnych próbek - przekąsek. Wszyscy są widać tak znani, że nie mają potrzeby nakłaniać klientów do siebie [sarkazm]. Festiwal Sera odbywający się w tym samym hotelu jest całkowicie odmienny - nie potrzeby kupowania po 1kg sera, aby przekonać się o jego smaku. Mam wrażenie, że władze hotelu Omega za bardzo postanowiły oskubać odwiedzających zarówno ceną wejściówek, jak i stoisk dla browarników. W efekcie bardziej było czuć zapach i szelest pieniędzy, jak nastrój imprezy dla koneserów i możliwości rodzinnego spędzenia popołudnia.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 2 1
  • Januszw 2017-07-28 17:04:01 188.146.*.*
    Wejscie za darmo czy platne?
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 0 0

www.autoczescionline24.pl