Dziś jest: 25.11.2024
Imieniny: Erazma, Katarzyny
Data dodania: 2019-07-22 12:43

Redakcja

Prawidłowa dieta przy rekonwalescencji - 5 powodów dla których należy o niej pamiętać w trakcie rehabilitacji

Prawidłowa dieta przy rekonwalescencji - 5 powodów dla których należy o niej pamiętać w trakcie rehabilitacji
Zdjęcie ilustracyjne
Fot. Materiał Partnera

Przebieg rekonwalescencji w dużym stopniu zależy od naszej diety. Odżywiając się źle, możemy znacznie opóźnić powrót do zdrowia. Dlaczego prawidłowa dieta to recepta na odzyskanie pełni sił?

reklama

Po operacji lub ciężkiej chorobie nasz organizm potrzebuje czasu, żeby się zregenerować. Możemy mu to ułatwić, stosując się do zaleceń lekarzy. Specjaliści będą zgodni – niezależnie od przebytej choroby powinniśmy wprowadzić w naszym życiu kilka nowych zasad. Przede wszystkim zadbajmy o prawidłową dietę – istnieje co najmniej 5 powodów, dla których powinniśmy o tym pamiętać.

1. Rekonwalescencja to wysokie zapotrzebowanie na składniki odżywcze

Choroba może wywołać stres metaboliczny. Ten z kolei powoduje nawet dwukrotnie większe zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Odpowiednia dieta pozwala uniknąć niedoborów pokarmowych. Możemy zacząć wprowadzać ją w życie już przed zabiegiem. Więcej informacji na ten temat w znajdziesz artykule: Dlaczego nie wolno lekceważyć kwestii żywieniowych w okresie okołooperacyjnym

2. Zła dieta to droga do powikłań

Po inwazyjnych zabiegach zalecana jest dieta lekkostrawna. Szczególnie uważać na to, co jedzą, powinny zwłaszcza osoby po operacjach przewodu pokarmowego – tłuszcze i błonnik mogą nawet podrażnić operowaną tkankę!

3. Choroba doprowadziła do utraty składników odżywczych

Stres metaboliczny nie jest naszym jedynym wrogiem po chorobie. Spadek poziomu cennych składników odżywczych może być też skutkiem niedoczynności nerek lub przewlekłych biegunek. Niezbędne minerały i witaminy możemy sobie dostarczyć, spożywając żywność specjalnego przeznaczenia medycznego – na przykład Fresubin Energy Drink.

4. Białko przyspiesza gojenie się ran

Białko to bardzo istotny składnik diety rekonwalescenta. Jest odpowiedzialne za szybką regenerację ran i zwiększenie odporności organizmu. Do diety w okresie rehabilitacji możemy włączyć np. twaróg, jaja, kurczaka, tofu i orzechy, aby zwiększyć ilość białka.

5. Zdrowa dieta to profilaktyka

Po przebytej chorobie wielu z nas jeszcze bardziej docenia swoje zdrowie. Zatroszczmy się o swoją dietę, by zwiększyć swoje szanse na uniknięcie trafienia na salę szpitalną.

Szczegóły diety przy rekonwalescencji powinny być konsultowane z lekarzem. Stosowanie się do jego wskazówek pozwoli nam szybciej zapomnieć o chorobie.

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz


www.autoczescionline24.pl