Dziś jest: 28.11.2024
Imieniny: Lesława, Stefana
Data dodania: 2013-12-10 13:50

Iwona Starczewska

Regionalne smakołyki w dostojnej oprawie

Roladki rybne w musztardowym sosie, królik w asyście czerwonej kapusty z nutką cynamonu oraz chrzanowym puree, czy mus żurawinowy z chrzanem i chlebem wieloziarnistym. Takie dania oceniać będzie jury podczas regionalnego finału konkursu Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy.

reklama
W sobotę, 14 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie jury oceniać będzie potrawy wykonane przez uczestników ósmej edycji zmagań w ramach regionalnego finału konkursu Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy.

W tym roku finały subregionalne odbyły się w Elblągu (9 listopada), Ełku (23 listopada) i Szczytnie (30 listopada). Ich uczestnikami byli mieszkańcy województwa, czyli osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.

Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: produkt regionalny i potrawa regionalna. W tym roku ocenie jury zostało poddanych 91 produktów oraz 25 potraw, natomiast do zmagań w finale regionalnym zakwalifikowanych zostało 21 produktów oraz 8 potraw. 

Bezpośrednia transmisja z wydarzenia w Olsztynie rozpocznie się o godz. 10 na stronie www.warmia.mazury.pl.



Źródło: WWIM

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz


www.autoczescionline24.pl