Dziś jest: 16.11.2024
Imieniny: Edmunda, Gertrudy, Marii
Data dodania: 2006-10-03 00:00

magda_515167

WiM-dziedzictwo kulinarne

3 nowe firmy z Warmii i Mazur przystąpią do grona producentów regionalnej żywności. Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmia, Mazury, Powiśle zrzesza firmy produkujące tradycyjną żywność i promujące region.

reklama
Do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego należą regiony z różnych części Europy. Warmia i Mazury stały się członkiem tej sieci jako pierwsze w Polsce. Specjalne logo dostaną dwie piekarnie z Biskupca i Dobrego Miasta, a także Gospodarstwo Rybackie Szwaderki. Certyfikat i emblemat Dziedzictwa Kulinarnego przyznaje na rok marszałek województwa. Tak oznakowana żywność rozpoznawalna jest w Europie, a dzięki temu lepiej się sprzedaje. Aby jednak utrzymać certyfikat przedsiębiorstwa powinny promować i rozwijać regionalną żywność oraz być dobrymi ambasadorami Warmii, Mazur i Powiśla w całej Europie.

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz


www.autoczescionline24.pl