Festiwal Jadalnych Książek organizowany jest w dniu 1 kwietnia od 2000 roku dla uczczenia Międzynarodowego Dnia Jadalnych Książek. Olsztyńska Szkoła Wyższa im. Józefa Rusieckiego przyłącza się do akcji.
Dzień Jadalnych Książek obchodzony jest w dniu urodzin sławnego francuskiego prawnika i polityka, a zarazem smakosza – informuje Elżbieta Budnik, dyrektor Biblioteki OSW. - Jean-Anthelme Brillat-Savarin, żyjący na przełomie XVII i XIX wieku, pod koniec życia napisał słynną „Fizjologię smaku”, którą sam Honoriusz Balzak uznał za wspaniały traktat kulinarny i niezwykłe dzieło pisarskie. Tłumaczenie ukazywało się w Polsce kilkakrotnie. Obchody festiwalowe polegają na stworzeniu jadalnego dzieła nawiązującego do książek, czy to formą, czy treścią lub inspiracją.
Biblioteka Olsztyńskiej Szkoły Wyższej przyłącza się w tym roku do zabawy i zachęca do refleksji zarówno nad książkami, jak i kulinariami. Ogłaszamy konkurs dla naszych studentów. Jadalną książkę trzeba okazać w bibliotece OSW, w celu zrobienia zdjęć. Wykonawca powinien również potrafić krótko wyjaśnić ideę swojego dzieła. Zdjęcia zostaną opublikowane na bibliotecznym bloogu (biblioteka-osw.bloog.pl) i facebooku (facebook.com/biblioteka.osw).
Termin okazania książki to 1 kwietnia – Międzynarodowy Dzień Jadalnej Książki. Jednak, z uwagi na różne terminy zajęć studentów różnych roczników, czekamy na jadalne książki w okresie od 28 marca do 7 kwietnia w godzinach otwarcia biblioteki.
Uczestnik, zgłaszając się do konkursu, tym samym deklaruje, że praca konkursowa jest jego własna oraz wyraża zgodę na opublikowanie fotografii w formie elektronicznej.
Ogłoszenie wyników konkursowych nastąpi do dnia 10 kwietnia. Nagrody gwarantowane.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz