Czym jest białko serwatkowe?
Białko serwatkowe to źródło protein pochodzenia zwierzęcego. To mieszanina białek powstałych podczas produkcji sera, które zostały wyizolowane z płynnej części mleka, jaką jest serwatka.
Białko serwatki wykorzystywane jest jako składnik suplementów diety - to wysokobiałkowa odżywka, która cieszy się dużym zainteresowaniem wśród sportowców i osób aktywnych fizycznie. To związek uznawany za bezpieczny suplement o potwierdzonym naukowo działaniu, który stanowi źródło protein wysokiej jakości.
Na rynku suplementów diety można wyróżnić trzy rodzaje białka serwatkowego, takie jak koncentrat białka serwatkowego WPC, izolat białka serwatkowego WPI oraz hydrolizat białka serwatkowego WPH. Dostępne preparaty różnią się między sobą koncentracją białka, a także obecnością dodatkowych składników, m.in. węglowodanów czy tłuszczów.
Właściwości białka serwatkowego WPC 80
Białko serwatkowe stanowi skoncentrowane źródło protein. Tym samym związek może ułatwiać zaspokojenie zwiększonego zapotrzebowania na białko, a także umożliwiać odpowiednią podaż cennego makroskładnika wśród osób, które mają trudności z dostarczeniem właściwych ilości związku do ustroju.
Białko serwatki to składnik wykazujący anaboliczne właściwości, który sprzyja syntezie białek mięśniowych, a tym samym umożliwia zwiększenie masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu dotychczasowej masę mięśni. Co więcej, WPC 80 może pozytywnie oddziaływać na zdolności wysiłkowe zawodnika, wspierając również procesy regeneracyjne zachodzące w ustroju po zakończeniu wykonywania aktywności fizycznej. Białko serwatkowe może przyspieszać powrót zawodnika do pełnej sprawności, umożliwiając szybsze wykonanie kolejnego treningu.
Jakby tego było mało, białko WPC 80 może również zwiększać uczucie sytości i pobudzać termogenezę w organizmie człowieka, sprzyjając redukcji nadmiernej masy ciała. Dzięki działaniu antykatabolicznemu, białko serwatki może również zmniejszać utratę mięśni podczas odchudzania.
Białko serwatkowe WPC 80 - wartościowe źródło protein
Jednym z najpopularniejszych suplementów wysokobiałkowych jest białko serwatkowe WPC 80, czyli koncentrat białka serwatkowego o wysokiej zawartości protein, która wynosi aż 80%. To związek, który wyróżnia świetna rozpuszczalność i dobra przyswajalność. To substancja o krótkim czasie wchłaniania, która doskonale smakuje w postaci shake'a, wymieszana z mlekiem lub wodą, a także jako dodatek do potraw i dań. Białko serwatkowe WPC 80 podkreśla smak jogurtu, owsianki i naleśników, a także świetnie komponuje się z aromatem omletów, koktajli czy dietetycznych wypieków.
WPC 80 stanowi źródło białka, które jest chętnie wykorzystywane przez sportowców i osoby aktywne fizycznie, którym zależy na uzupełnieniu protein w codziennym jadłospisie oraz zwiększeniu masy mięśniowej, a także przez zawodników, których celem jest redukcja masy ciała.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz