Ogromnym plusem tego rozwiązania, jest brak potrzeby wielogodzinnej pracy w kuchni. Dzięki temu, rodziny są w stanie spędzić ze sobą więcej wspólnego czasu w okresie okołoświątecznym. Do tego, zużywa się mniej gazu, energii oraz wody. Jest to także ekonomia czasu - nie musimy planować "trasy" po sklepach i stać w kolejkach. To także idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią gotować lub nie mają fantazji kulinarnej.
Eksperci zapowiadają, że organizacja świąt wielkanocnych, będzie w bieżącym roku kosztowniejsza. Do tego, na rynku jest mniej promocji.
Badanie Polskiej Agencji Prasowej podało, że ponad 15% Polaków zamierza wydać od 200 do 300 zł na jedną osobę w ramach Wielkanocy. Nieco mniej – 14% planuje zmieścić się w budżecie 150-200 zł/os.
Dane wskazują, że większość chce zmieścić się w kwocie od 450 do 600 zł. Co ciekawe, największe wydatki planują seniorzy – osoby powyżej 65. r.ż. szacują kwotę na ok. 700 zł. Należy dodać, że ta grupa wiekowa, organizuje święta dla rodziny.
Czteroosobowa rodzina średnio wyda w tym celu od 800 do 1200 zł, ale nie licząc prezentów na tzw. "zajączka" oraz napojów procentowych.
W związku z coraz większymi wydatkami, wiele osób decyduje się na wyjazd urlopowy podczas świąt (odpowiedziało w ten sposób 3,5% ankietowanych). Wynika to także z rosnącej popularności cateringów.
W 2022 roku magazyn Forbes podał, że z "diety pudełkowej" korzysta ćwierć miliona Polaków. Podczas pandemii COVID-19, zainteresowanie cateringiem zdecydowanie wzrosło – ludzie ze względu na izolację nie mogli robić zakupów. Do tego, lokale były zamknięte, a branża gastronomiczna szukała nowych sposobów działalności.
Biorąc to pod uwagę, Polacy coraz częściej rezygnują z przedświątecznego gotowania, a w stolicy Warmii i Mazur tegoroczna wielkanocna oferta cateringowa, jest szeroka. Cukiernie oraz piekarnie proponują ciasta, a restauracje czy bistra – zupy, dania główne, dania na zimno, pierogi lub tradycyjne wędzonki.
Oferty są zróżnicowane, ale przeglądając propozycje lokalnej gastronomii, można zauważyć przedziały cenowe:
- ciasto - od 60 do nawet 150 zł, w zależności od rodzaju za ok. kg
- żurek staropolski – ok. 50 zł za 1l
- bigos ok. 50 zł za pół kg
- wędzone mięsa (schab, boczek czy rolada drobiowa) – od 90 do 120 zł za kg
- pierogi – 40-50 zł za ok. 10-12 sztuk
- jajka faszerowane – ok. 6 zł za połówkę
- śledź – ok. 70-80 zł za kg
- ryba po grecku – 60 - 90 zł za 1 kg
Zakładając, że ktoś chciałaby przygotować święta z cateringu według powyższych propozycji, wydałby od 430 zł do 606 zł (suma każdej z powyższych pozycji po jednej (dwie połówki jajka)).
Oczywiście, wszystko w zależności od potrzeb danej osoby lub rodziny. Niektórzy decydują się np. na kilka rodzajów mięs czy ciast, co już dawałoby kwotę ok. 300 zł. Należy też pamiętać, że wielu postanawia przygotować podstawowe dania samodzielnie, a z ofert gastronomicznych zamówić jedynie "rarytasy".
Ankiety i badania wskazują również, że Polacy wydają zdecydowanie więcej na Święta Bożego Narodzenia - które są bardziej celebrowane - a nawet długie weekendy czy majówkę, niż na Wielkanoc.
Polskie społeczeństwo stara się także marnować mniej żywności. Coraz więcej osób stara się oszczędzać na święta – zadeklarowało to 67% osób w wieku 18-24 lata.
Komentarze (1)
Dodaj swój komentarz