Chleb Kopernika, bo tak zdecydował się go nazwać Jarosław Goszczycki, właściciel Piekarni Tyrolska będzie wykonany według specjalnej, średniowiecznej receptury. Pozyskano ją dzięki badaczowi średniowiecza prof. dr hab. Janowi Gancewskiemu z UWM w Olsztynie. Oto jak opowiedział o menu Mikołaja Kopernika i innych ówcześnie żyjących na naszych terenach:
"Czasy Mikołaja Kopernika to okres wielkich odkryć geograficznych. Towarzyszyło im poznawanie nowych kontynentów i nowych dalekich kultur. Z wypraw przywożono nasiona nieznanych roślin, stosowanych w potrawach spotkanych tam ludów. Tak trafił do naszej kuchni kminek czy szafran. Na stole Mikołaja Kopernika i jemu współczesnych pojawiły się orientalne potrawy i chleb bogaty w przyprawy. Chleb wypiekany był na zakwasie z mąki grubo mielonej, żytniej z dodatkiem soli, kminku oraz szafranu i czasami czosnku."
Możemy się więc spodziewać bardzo aromatycznego wypieku.
Komentarze (1)
Dodaj swój komentarz