Nie każdy wie, że niektóre sposoby warto zastosować zanim sięgnie się po alkohol. Przede wszystkim trzeba być wypoczętym. Organizm lepiej reaguje, gdy jesteśmy wyspani. Można także wcześniej zjeść tłustą potrawę, co spowolni wchłanianie alkoholu.
Zapytaliśmy o kilka porad na temat picia alkoholu olsztyńską dietetyk, Aleksandrę Pasich. Specjalistka opowiedziała nam o pięciu zasadach, których należy przestrzegać, jeśli chcemy uniknąć kaca następnego dnia:
1. Nie głodzić się w ciągu dnia! Regularne posiłki spożywane przez cały dzień, zwłaszcza bogate w zdrowe tłuszcze pomagają w ochronie śluzówki przewodu pokarmowego przed drażniącym działaniem alkoholu. Może warto przygotować sałatkę z dodatkiem ulubionych warzyw, awokado, oliwy z oliwek i pestek dyni? Nie dość, że smacznie, zdrowo, kolorowo, to jeszcze pomoże złagodzi skutki picia alkoholu.
2. Wybrać jeden rodzaj alkoholu o dobrej jakości! Mieszanie nie jest najlepszym pomysłem, jeśli chcemy uniknąć kaca. Wino wytrawne czerwone jest jednym z lepszych wyborów.
3. Alkohol nie jest sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki, gdyż zawiera sporą ilość pustych kalorii, a dodatkowo pobudza apetyt, więc łatwiej sięgnąć po przekąski. Czy wiesz, że szklana coli z dodatkiem whisky to ponad 200 kcal, a lampka czerwonego wytrawnego wina ma tylko 100 kcal. Co wybierzesz?
4. Nawadnianie w trakcie spożywania alkoholu jest bardzo istotne, jeśli chcemy uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości następnego dnia. Warto pamiętać, że alkohol odwadnia, a to wpływa na gorsze usuwanie toksyn z organizmu. Szklanka z wodą powinna być twoim nieodłącznym kompanem obok alkoholu.
5. Unikaj napojów gazowanych! Słodzone napoje gazowane do dodatkowa dawka cukru, kalorii, często także konserwantów i barwników, ale też gazu (CO2), który może nasilić wchłanianie alkoholu. Najlepszym wyborem będzie woda. A jeśli jednak coś „smakowego” to sok pomarańczowy, który dostarczy dodatkowej dawki witaminy C, która złagodzi objawy kaca.
Jednak jeśli mimo wszystko, „złapiemy kaca”, to co jeść, aby lepiej się poczuć? Na to takze są pewne sposoby.
- Warto zjeść treściwe śniadanie – np. jajecznicę, gdyż jajka są źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B, które przyspieszą regenerację organizmu. By odpowiednio nawodnić organizm i uzupełnić elektrolity warto sięgnąć po wodę mineralną – najlepiej wysoko- lub średniozmineralizowaną, gdyż w aktualnej sytuacji organizm potrzebuję uzupełnić składniki mineralne. Witamina C przyspiesza metabolizowanie alkoholu, dlatego bardzo istotne jest spożywanie warzyw i owoców, które są jej źródłem (jabłka, pomarańcze, porzeczki, papryka, pomidory, ogórki) - tłumaczy Aleksandra Pasich.
Dietetyk dodała, że metabolizm alkoholu jest uwarunkowany genetycznie i jest to czynnik niemodyfikowalny, ale zastosowanie powyższych zasad może zniwelować przykre dolegliwości tego męczącego schorzenia.
Komentarze (2)
Dodaj swój komentarz