Dieta przy zespole jelita drażliwego powinna być dobrze zbilansowana, lekkostrawna i oparta na produktach, które nie podrażniają układu pokarmowego. Indywidualna tolerancja pokarmów jest kluczowa, dlatego warto prowadzić dziennik żywieniowy, aby móc zidentyfikować produkty wywołujące dolegliwości. Ogólnie niewskazane są tłuste pokarmy, przetworzone jedzenie i duże ilości surowych warzyw oraz owoców.
Zasady diety przy IBS
Warto spróbować też diety Low FODMAP, która jest jedną z najczęściej polecanych diet przy IBS. Obejmuje eliminację fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli, które mogą powodować nadmierne wzdęcia i ból brzucha1. Warto unikać takich produktów, jak: cebula, czosnek, kapusta, mleko oraz jego przetwory, roślin strączkowych, niektórych owoców, jak jabłka, gruszki, śliwki oraz produktów bogatych w sztuczne słodziki. Należą do nich sorbitol oraz mannitol. Po etapie eliminacji stopniowo wprowadza się ponownie poszczególne produkty, aby ocenić, które z nich wywołują objawy.
Rola błonnika – jak znaleźć złoty środek?
Błonnik pokarmowy jest istotny w diecie, ale jego rodzaj i ilość mają kluczowe znaczenie2. W IBS dobrze sprawdza się błonnik rozpuszczalny, który znajduje się na przykład w płatkach owsianych, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Pomaga on regulować wypróżnienia i działa łagodząco na ściany jelit.
Błonnik nierozpuszczalny, obecny między innymi w otrębach pszennych, może nasilać niektóre objawy, zwłaszcza przy tendencji do wzdęć i biegunek. Może być on natomiast korzystny u osób z zaparciową formą IBS. Błonnik jest ogólnie ważny dla jelit, bo jest niezbędny do powstawania w jelitach postbiotyków.
Postbiotyk a IBS - czy warto go stosować?
Postbiotyk, taki jak kwas masłowy i jego pochodne, może być ważny dla wspierania jelit. Kwas masłowy pełni wiele ważnych dla nich funkcji: wspiera integralność bariery jelitowej, jest źródłem energii dla komórek nabłonka błony śluzowej jelit3 i wspiera prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Gdy w diecie jest za mało błonnika, na przykład w postaci biegunkowej IBS, może to prowadzić do obniżenia poziomu kwasu masłowego. Jego podwyższenie w jelicie można osiągnąć przyjmując maślan sodu w preparatach, takich jak żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Multilac IBS. Pamiętaj, że warto przyjmować go co najmniej przez kilka tygodni lub miesięcy. Multilac IBS powinien być stosowany pod kontrolą lekarza.
Jak przygotowywać i jeść posiłki?
Aby zmniejszyć ryzyko podrażnienia jelit warto stosować odpowiednie metody przygotowania potraw. Wskazane jest gotowanie na parze lub też duszenie. Warto unikać smażenia i grillowania, a także spożywania surowych warzyw. Jedzenie w regularnych odstępach czasu (co 3-4 godziny) pomaga uniknąć nagłych skurczów jelit. Bardzo ważne jest też odpowiednie nawodnienie, zwłaszcza przy diecie bogatszej w błonnik. Warto pić wodę niegazowaną, napary z mięty, melisy, rumianku i buliony warzywne. Należy unikać kawy, alkoholu i napojów gazowanych, które mogą działać drażniąco na jelita.
Dieta przy IBS powinna być indywidualnie dopasowana i opierać się na produktach dobrze tolerowanych przez organizm. Warto eksperymentować z dietą Low FODMAP, dbać o odpowiednią ilość błonnika, pić odpowiednie napoje i unikać drażniących składników. Dodatkowo warto przyjmować różne formy postbiotyków, takie jak w Multilac IBS*. Dobre nawyki żywieniowe mogą znacznie poprawić komfort życia osób z zespołem jelita drażliwego.
*Produkt ten należy stosować pod nadzorem lekarza.
1 https://diety.nfz.gov.pl/images/ebooki/ebook-terapeutyczny-zywienie-ibs-online.pdf
2 https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5548066/
3 Martyniak, A.; Medyńska-Przęczek, A.; Wędrychowicz, A.; Skoczeń, S.; Tomasik, P.J. Prebiotics, Probiotics, Synbiotics, Paraprobiotics and Postbiotic Compounds in IBD. Biomolecules 2021, 11, 1903. https:// doi.org/10.3390/biom11121903
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz