Dziś jest: 24.11.2024
Imieniny: Chryzogona, Emmy, Flory
Data dodania: 2013-08-29 14:25

Iwona Starczewska

Dobra żywność naszą specjalnością

W piątek 30 sierpnia w salach kopernikowskich olsztyńskiego zamku odbędzie się konferencja w ramach Kalendarza imprez regionalnych. Udział w spotkaniu zapowiedzieli partnerzy zagraniczni województwa warmińsko-mazurskiego, z którymi współpracuje ono w ramach promocji żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej.

reklama

Udział w konferencji zapowiedzieli goście z Żupani Splicko-Dalmatyńskiej z Chorwacji, z prowincji Perugia we Włoszech, Obwodu Rówieńskiego i Obwodu Lwowskiego. Będą także członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle.

- Zaraziliśmy zainteresowaniem żywnością naturalną inne regiony, ale województwo warmińsko-mazurskie ciągle jako jedyne w Polsce prowadzi tak kompleksowe działania w zakresie promocji tego rodzaju żywności oraz wysokiej jakości usług gastronomiczno-hotelarskich – mówi marszałek Jacek Protas. – Jako pierwsi, bo już w 2005 roku,  przystąpiliśmy także do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, w której obecnie jest 136 członków z całego województwa.

Do sieci przystąpili rolnicy, producenci i przetwórcy żywności, restauratorzy, w tym także restauracje hotelowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych i przedsiębiorcy.

- Zajmujemy się tematem żywności naturalnej kompleksowo, łącznie z realizacją projektów unijnych i traktujemy to jako dobry wstęp do przyszłej perspektywy finansowej w Unii Europejskiej, gdzie produkcja żywności wysokiej jakości, jako specjalizacja bazująca na tradycyjnej, silnej pozycji rolnictwa w regionie, będzie jedną z naszych inteligentnych specjalizacji – uzupełnia marszałek.

Podczas konferencji nastąpi prezentacja nowych członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle, a także prezentacja i podsumowanie kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa w 2013 roku.

 

Źródło: WWiM

Komentarze (1)

Dodaj swój komentarz

  • RenataPAJA 2013-08-30 12:49:44 89.76.*.*
    _______________________________________________________ PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA: Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe. WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI: Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu. A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA: Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny zdecydowanie, też nam to potwierdzi. KOD 7 TJ. BIAŁKA, TŁUSZCZE, WĘGLOWODANY, WITAMINY, SKŁADNIKI MINERALNE, BŁONNIK, WODA: Wszystkie te składniki są niezbędne do tego, aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające komórki, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się komórek, czyli ich odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście składniki odżywcze, pobierane z pożywieniem. _______________________________________________________
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 1 0

www.autoczescionline24.pl