Udział w konferencji zapowiedzieli goście z Żupani Splicko-Dalmatyńskiej z Chorwacji, z prowincji Perugia we Włoszech, Obwodu Rówieńskiego i Obwodu Lwowskiego. Będą także członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle.
- Zaraziliśmy zainteresowaniem żywnością naturalną inne regiony, ale województwo warmińsko-mazurskie ciągle jako jedyne w Polsce prowadzi tak kompleksowe działania w zakresie promocji tego rodzaju żywności oraz wysokiej jakości usług gastronomiczno-hotelarskich – mówi marszałek Jacek Protas. – Jako pierwsi, bo już w 2005 roku, przystąpiliśmy także do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, w której obecnie jest 136 członków z całego województwa.
Do sieci przystąpili rolnicy, producenci i przetwórcy żywności, restauratorzy, w tym także restauracje hotelowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych i przedsiębiorcy.
- Zajmujemy się tematem żywności naturalnej kompleksowo, łącznie z realizacją projektów unijnych i traktujemy to jako dobry wstęp do przyszłej perspektywy finansowej w Unii Europejskiej, gdzie produkcja żywności wysokiej jakości, jako specjalizacja bazująca na tradycyjnej, silnej pozycji rolnictwa w regionie, będzie jedną z naszych inteligentnych specjalizacji – uzupełnia marszałek.
Podczas konferencji nastąpi prezentacja nowych członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle, a także prezentacja i podsumowanie kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa w 2013 roku.
Komentarze (1)
Dodaj swój komentarz