Wszystkie trzy województwa zrzeszone są w Europejskiej Sieci Regionalnej Dziedzictwa Kulinarnego. Dodatkowo łączą je warunki geograficzno-przyrodnicze, przez co rolnicy stosują podobne zasady przy uprawie roślin i hodowli zwierząt. Współpraca może przynieść duże korzyści dla całego regionu.
Europejska Sieć Regionaln Dziedzictwa Kulinarnego zrzesza przedsiębiorców zajmujących się przetwórstwem żywności, jak i wspomnianych rolników. Te dwie grupy ściśle ze sobą wpspółpracują, a ich wspólnym celem jest promocja żywności regionalnej wytwarzanej według starych receptur. Zrzeszeni producenci przy produkcji swoich wyrobów muszą używać głównie regionalnych surowców.
Członkostwo w ESRDK jest bardzo korzystne dla przedsiębiorców, dostają oni prawo posługiwania się logotypem projektu, co znacznie sprzyja ich promocji. Dzięki wspólnemu działaniu województwa chcą pozyskać środki unijne na badania naukowe, edukację i promocję żywności regionalnej. Liczą także na dofinansowania pozwalające na podjęcie kolejnych inwestycji w branży gastronomicznej.
Podpisane dziś porozumienie będzie także dotyczyło budowy sieci lokalnych targowisk, zwiększenia oferty branży gastronomicznej i rozwoju agroturystyki.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz