Nowo wybudowany obiekt o powierzchni około 3 tys metrów kwadratowych mieści 18 pracowni naukowych do badań z dziedziny gastronomii, dietetyki oraz biooceny żywności. To również nowoczesna aparatura oraz sprzęt z najwyższej półki.
W nowoczesnym centrum znajdują się przede wszystkim centra badawcze. Jak zapowiadają władze wydziału w laboratorium analiz instrumentalnych znajdziemy między innymi...sztuczny nos, który oceniać będzie walory badanego produktu. Na centrum składają się również: pracownia behawioralnych uwarunkowań żywienia, pracownia biostatystyki, czy pracownia dietetyczna. W laboratoriach testowane będą nie tylko trwałość, czy jakość żywności, ale również przygotowane będą nowe receptury.
Centrum wspierać będzie również rozwój lokalnej przedsiębiorczości poprzez organizowanie specjalistycznych szkoleń kulinarnych.
Nowa jednostka UWM to również szansa na poprawę jakości życia Polaków. Studenci i naukowcy w oparciu o nowe centrum zgłębiać będą, od strony technicznej, poważny problem otyłości w naszym kraju.
Łączny koszt zakończonej już inwestycji to nieco ponad 12,5 mln złotych, z czego 90% pochodzi z funduszy unijnych.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz