UWM jako jedna z pierwszych uczelni w Polsce wprowadziła do oferty kształcenie dualne. Studenci uczą się i jednocześnie kształcą w firmie, z dużym udziałem płatnych praktyk zawodowych.
Praca dyplomowa studenta studiów dualnych będzie przygotowywana w firmie i zgodnie z założeniami ma zawierać konkretne rozwiązania do wykorzystania w praktyce. Na tak wykształconego specjalistę już po zakończeniu nauki będzie czekać praca.
Kształcenie dualne poprowadzi od przyszłego roku akademickiego Wydział Nauki o Żywności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, specjalność technologia mleczarska oraz na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności.
Od roku akademickiego 2018/2019 kształcenie dualne rozpocznie Wydział Nauk Technicznych oraz Wydział Nauk Ekonomicznych. Do bazy firm, które wyraziły chęć współpracy w kształceniu dualnym przyszłych pracowników z tych wydziałów, dołączyła fabryka Michelin oraz Zakład Handlowo-Usługowy ZYGMUNT ŻARNA.
Z kształcenia dualnego będą mogli skorzystać najlepsi studenci. Na pierwszym roku studiów realizowanych przez Wydział Nauk Technicznych, Wydział Nauk Ekonomicznych i firmę Michelin przygotowano 10 miejsc, po 5 na każdym wydziale. Firma zapewni także każdemu studentowi tutora opiekuna. Absolwenci ukończą studia z dyplomem inżyniera. Michelin ufunduje również każdemu studentowi stypendium w wysokości 800 złotych miesięcznie.
Zakład Handlowo-Usługowy ZYGMUNT ŻARNA również chce przyjąć na I rok studiów w trybie kształcenia dualnego 5 osób.
Teraz na kształcenie dualne zyskają również szansę studenci Wydziału Nauk Ekonomicznych na kierunku ekonomia, specjalność ubezpieczenia. Jeszcze w tym tygodniu nastąpi podpisanie listu Intencyjnego przez prof. dr hab. Gertrudę Uścińską, prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Warszawie. To właśnie ZUS zapewni wybranym studentom tego kierunku możliwość kształcenia praktycznego z gwarancją zatrudnienia.
Komentarze (2)
Dodaj swój komentarz