Dziś jest: 23.01.2025
Imieniny: Ildefonsa, Rajmunda
Data dodania: 2024-12-19 10:00
Ostatnia aktualizacja 2024-12-24 15:07

Aleksandra Sawczuk

„Kuchnia polska, starowarmińska jest jak najbardziej na czasie”. Odwiedzamy „Karczmę w Stodole” [WIDEO]

„Kuchnia polska, starowarmińska jest jak najbardziej na czasie”. Odwiedzamy „Karczmę w Stodole” [WIDEO]
Lokalem specjalizującym się w daniach kuchni regionalnej niewątpliwie jest, mieszcząca się w Tomaszkowie, „Karczma w Stodole”
Fot. Michał Stopierzyński / Olsztyn.com.pl

Kolejnym z punktów, specjalizujących się w kuchni Warmii i Mazur jest „Karczma w Stodole”, mieszcząca się nieopodal Olsztyna, w Tomaszkowie. Redakcja naszego portalu odwiedziła lokal, aby odbyć kolejną rozmowę na temat produktów i dań charakterystycznych dla regionu. Materiał powstał w ramach współorganizowanego przez nas konkursu kulinarnego „Warmia jest smaczna”.  

reklama

Dziedzictwo Kulinarne Warmia i Mazury

Lokalem specjalizującym się w daniach kuchni regionalnej niewątpliwie jest, mieszcząca się w Tomaszkowie, „Karczma w Stodole”.

Jak możemy przeczytać na stronie internetowej sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia i Mazury, do którego należy punkt, to restauracja rodzinna, kultywująca swojskie, regionalne tradycje. Lokal znajduje się w ponad stuletniej, odrestaurowanej stodole, nieopodal drewnianego domu z 1935 r., co razem tworzy oryginalny, malowniczy klimat.

W karczmie wykorzystywane są rodzinne receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Między innymi o tym aspekcie porozmawialiśmy ze współwłaścicielem lokalu, Bartłomiejem Piełudziem i szefową kuchni, Anną Pielą.

Co jadano w bogatszych domach?

Kuchnia warmińska, poza bazowaniem na kaszach czy ziemniakach, słynie również z ryb oraz mięs.

- Lata temu w bogatszych domach na pierwszym miejscu stawiano gęsinę. Mógł również zdarzyć się królik, wieprzowina czy drób – wymieniała Anna Piela.

Jeśli chodzi o ryby, dobrze znane były takie gatunki, jak: węgorz, sielawa, pstrąg, szczupak czy sandacz. Serwować je można w towarzystwie różnorodnych sosów. Mniejsze gatunki z kolei świetnie sprawdzą się w zalewie octowej.

Szefowa kuchni „Karczmy w Stodole” twierdzi, iż najprzyjemniejsze w przygotowaniu są warmińskie dania świąteczne.

- To wszelkiego rodzaju mięsa pieczone, z kolei z zup, to na przykład czernina, przyrządzana z wywaru z kaczki, z własnoręcznie robionymi kluseczkami albo zupa rybna z pulpecikami – tłumaczyła nasza rozmówczyni.

Trochę się nauczyliśmy na rybkach”

Współwłaściciel karczmy, Bartłomiej Piełudź wspomniał natomiast, iż przed otwarciem lokalu zajmował się wraz z rodziną prowadzeniem smażalni ryb, co pomogło w zdobyciu doświadczenia.

- Trochę się nauczyliśmy na rybkach – podkreślił.

Kuchnia „na czasie”

Bazując na produktach lokalnych, można z łatwością i przyjemnością rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem. Kuchnia warmińska daje w tej materii duże pole do popisu. Przedstawiciele „Karczmy w Stodole” nie ukrywają, że na niektóre potrawy poświęcić należy trochę więcej czasu.

Warto mieć też na uwadze, że kuchnia warmińska otwarta jest też na eksperymenty i idąc z duchem czasu, można dodać do niej nieco nowoczesności.

- Kuchnia polska, starowarmińska jest jak najbardziej na czasie – mówiła Anna Piela.

Natomiast Bartłomiej Piełudź. podkreślił, iż otwierając lokal plan zakładał gotowanie według tradycyjnych smaków i dążenie do tego, aby dania smakowały tak, jak w domu.

Jakie rady przedstawiciele „Karczmy w Stodole” daliby uczestnikom konkursu „Warmia jest smaczna”?

Przede wszystkim ważne jest, aby bazować na jakościowych produktach, kierować się własnym poczuciem smaku, testować różne przepisy oraz nie bać się eksperymentów w kuchni.

Zachęcamy do obejrzenia materiału wideo i wzięcia udziału w konkursie. 

Czekamy na wasze zgłoszenia!

Z początkiem grudnia ogłosiliśmy konkurs kulinarny pn. „Warmia jest smaczna”. Inicjatywa ma za zadanie zachęcić naszych Czytelników i mieszkańców regionu, aby promować rodzime smaki i dzielić się pysznymi, tradycyjnymi bądź unowocześnionymi przepisami, pochodzącymi z Warmii i Mazur.

Za organizację konkursu odpowiada portal Olsztyn.com.pl oraz Starostwo Powiatowe w Olsztynie przy współpracy z innymi partnerami.

Zgłoszenia zawierające przepis i zdjęcie potrawy (szczegółowe wymagania określono w regulaminie dostępnym tutaj), wysyłać można do 20 grudnia, drogą mailową na adres [email protected]. Warto podkreślić, iż konkurs rozgrywa się w dwóch kategoriach: dania wytrawne oraz desery.

Czytaj również:

Odwiedzamy dywicki bar „Dzyndzałek”. Jakimi smakami słynie Warmia? [WIDEO]

„To bardzo kolorowa i rozległa kuchnia”. Rozmowa ze współwłaścicielem „Kawiarni Mojej” o warmińsko-mazurskich specjałach [WIDEO]

Galeria

Komentarze (5)

Dodaj swój komentarz

  • Stas 2024-12-21 13:46:14 2a02:a312:c9e5:*
    Bywam dość często jeszcze się nie zawiodłem na żadnym daniu a ryby mają rewelacja
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 10 2
  • -p[ 2024-12-19 18:21:04 37.47.*.*
    Byłem w tej karczmie jeszcze przed pandemią, byłem tam pierwszy i ostatni raz, może od tamtej pory coś się na lepsze zmieniło ?
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 8 11
  • Miska 2024-12-19 17:15:10 88.156.*.*
    Zdecydowanie lepsza jest Karczma nad Łyną.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 8 13

www.autoczescionline24.pl