Data dodania: 2007-02-02 21:43
Mąka do kontroli
Na Warmii i Mazurach rozpoczęto kontrole mąki w piekarniach, ciastkarniach, młynach, zakładach zbożowych i sklepach. Sanepid sprawdza czy nie jest ona skażona, tak jak mąka w Bydgoszczy.
Wyniki kontroli na Warmii i Mazurach poznamy za tydzień. Jak zapowiada rzeczniczka wojewódzkiego Sanepidu Elżbieta Burzyńska-Miszczak, nie uda się skontrolować wszystkich młynów, piekarnii i cukierni, bo jest ich kilkaset. Sprawdzana będzie nie tylko jakość mąki, ale i sposób jej przechowywania oraz gotowych produktów.
W próbkach mąki z Bydgoszczy wykryto mykotoksyny. W jednej z partii mąki pszennej i kukurydzianej zostało wielokrotnie przekroczone stężenie tych substancji. Mykotoksyny są wytwarzane przez grzyby, mogą wywoływać szereg chorób, w tym nowotwory. Wyniki kontroli przeprowadzonej na Warmii i Mazurach mają być znane w przyszłym tygodniu.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz