- Na dziale mięsnym sklepu Rast w Kortowie proszę o zmielenie tuszki mięsa drobiowego. Ekspedientka odmawia. Mięsa drobiowego nie mielimy tylko wieprzowe - odpowiada ekspedientka. Pytam dlaczego?Nie umie logicznie wytłumaczyć. Rozumie "ktoś" o co tu chodzi? - pyta nasz czytelnik.
Skąd takie rozporządzenie?
- Nie ma takiego ogólnego przepisu. My nie nakładamy na sklepy takiego zakazu. To musi być więc jakiś wewnętrzny regulamin sieci sklepów. W czasie, kiedy dochodziło do licznych zatruć salmonellą, sklepy wprowadzały różne zalecenia wewnętrzne jak choćby przechowywanie oddzielnie mięsa białego od czerwonego, czy mrożone od niemrożonego – informuje nas powiatowa stacja sanitarno-epidemiologiczna.
O ten wewnętrzny zakaz próbowaliśmy zapytać u źródła, w administracji sieci Rast. Bezskutecznie.
Komentarze (1)
Dodaj swój komentarz