Na konkurs zostało zgłoszonych ponad 100 słoiczków z domowymi smakołykami wykonanymi z owoców, warzyw, mięsa, ryb, runa leśnego i ziół zebranych na terenie województwa warmińsko – mazurskiego. Konkurs odbył się w trzech kategoriach – najwięcej, bo aż 50 zgłoszonych przetworów było wykonanych z warzyw, tu komisję zachwycił dżem z dyni pani Roksany Tyc. Spośród przetworów mięsnych najwięcej punktów zdobyła golonka w sosie własnym przepisi pani Wioletty Węgorzewskiej, a wśród przetworów owocowych na miano skarbu Europy zasłużyły gruszki w cytrynowej zalewie – pani Bożena Piasecka znakomicie połączyła te produkty tworząc słodko – kwaśny deser.
Panie, które zwycieżyły w konkursie zostaną nagrodzone podczas niedzielnych dożynek wojewódzkich w Olsztynku.
Organizatorzy konkursu (Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Punkty Informacji Europejskiej Europe Direct w Olsztynie i w Olecku) już teraz zapraszają na kolejną, przyszłoroczną edycję.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz