Pracownicy Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych naszego województwa sprawowali nadzór nad bezpiecznymi warunkami wypoczynku dzieci i młodzieży pod względem sanitarno-higienicznym.
Kontrole miały na celu sprawdzenie, czy ośrodki zajmujące się dziećmi podczas ferii dbają o czystość placówek i bezpieczeństwo swoich podopiecznych.
Podczas tegorocznych ferii zimowych skontrolowano w sumie 113 półzimowisk oraz 68 obozów wyjazdowych na terenie województwa.
W trzech ośrodkach świadczących całoroczne usługi hotelarskie inspektorzy stwierdzili nieprawidłowości.
Na terenie restauracji jednego z obiektów w powiecie iławskim stwierdzono niewłaściwe warunki przechowywania naczyń i opakowań jednorazowego użytku, brudny sprzęt kuchenny, czy przechowywanie przeterminowanej żywności. Obiekt otrzymał mandat w wysokości 200 złotych.
Równie niską karę otrzymał podobny ośrodek w powiecie ostródzkim. Tam również stwierdzono brudne magazyny żywności i przeterminowane produkty.
Mandat w wysokości zaledwie 100 złotych otrzymał również organizator zimowiska w jednym z hoteli w powiecie lidzbarskim. Inspektorzy stwierdzili tam brak zachowanej segregacji asortymentowej w urządzeniach chłodniczych oraz brak właściwych warunków do higienicznego mycia i osuszania rąk.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz