Latem ubiegłego roku w Olsztynie odbył się III Warmiński Konkurs Piw Domowych. Celem wydarzenia było propagowanie piwowarstwa na terenie historycznej Warmii oraz okolic, a także promowanie kultury piwnej.
Domowi piwowarzy mieli okazję wystawić swoje trunki w czterech kategoriach. Nagrodą w kategorii Rosanke (tradycyjne, letnie piwo warmińskich chłopów – red.) było prawo uwarzenia piwa według własnej receptury w olsztyńskim Browarze Kormoran.
Najlepsze piwo uwarzyli Karolina i Wojciech Ściana i to ich receptura została przyjęta do realizacji.
Prace nad interpretacją stylu trwały już od jesieni ubiegłego roku. W tym czasie w olsztyńskim browarze adaptowano recepturę domową do skali przemysłowej oraz przeprowadzano próby surowców w tym browarnianej wody.
Po dopracowaniu wszystkich szczegółów ustalono, że optymalnym terminem, żeby piwem można było się raczyć już od początku maja, będzie piątek 18 marca.
W miniony piątek do browaru przyjechali więc autorzy domowej receptury, którzy czuwali nad procesem warzenia.
Jak informuje olsztyński browar - w chwili obecnej piwo fermentuje. W sklepach pojawi się już na początku maja.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz