Coraz chętniej sięgamy po żywność wysokiej jakości, której na próżno szukać w marketach. Małe targowiska i sklepy z eko-żywnością są dziś wyjątkowo pożądane.
Odpowiedzią na to zapotrzebowanie jest Targ Rolnika, który otworzył swoje podwoje w minioną sobotę na terenie stadionu Warmii, w tym samym miejscu, w którym w każdą niedzielę odbywa się pchli targ. Targ Rolnika i zdrowej żywności czynny będzie w każdą sobotę od godziny 9.00 do godziny 15.00. Targ Rolnika jest oparty o ustawę, ułatwiającą rolnikom handel detaliczny w ramach sprzedaży bezpośredniej.
Jak przekonują organizatorzy targu, jest to rolniczy handel, który pozwala nam nabyć zdrową, wysokiej jakości żywność wprost od osoby, która ją wytworzyła. Rolnik, czy producent z kolei ma okazję wypromować i sprzedać swoje produkty bez pośredników i rozbudowanej siatki dystrybucji.
- Każdy rolnik, który wyrazi chęć sprzedawania swoich produktów na targu zostanie wprowadzony do bazy sprzedawców i będzie osobiście odpowiedzialny za jakość swoich wyrobów i produktów. Te mają być zdrowe i naturalne – informuje Jerzy Bis, pomysłodawca targu.
Pierwsza edycja targu odbyła się w minioną sobotę. Na stoiskach można było zakupić świeże warzywa, owoce, a nawet mleko prosto od krowy. Swoje stoisko ustawiła tu między innymi firma ''Kozi Las'' wytwarzająca wysokiej jakości kozie sery. Była również okazja zakupić domowe wędliny i pasztety tworzone przez Państwa Antosiak z Gadów.
Organizatorzy zapowiadają, że z soboty na sobotę stoisk z żywnością będzie przybywało, a więc warto odwiedzać to miejsce w ramach weekendowych zakupów.
Producenci chcący wystawiać swoje produkty o szczegóły mogą pytać pod numerem telefonu 572 547 809.
Komentarze (1)
Dodaj swój komentarz