1. Nowoczesne kuchnie indukcyjne – zalety
2. Czy płyty indukcyjne są bezpieczne?
3. Płyta indukcyjna a bezpieczeństwo dzieci
4. Wady płyt indukcyjnych
Nowoczesne kuchnie indukcyjne – zalety
W przeciwieństwie do tradycyjnych kuchenek gazowych albo płyt grzewczych płyty indukcyjne pozwalają na bardzo szybkie podgrzanie potrawy. Dzięki temu zmniejszają one koszty użytkowania do około 30% sumy, którą wydawalibyśmy stosując tradycyjne urządzenia. Czas przygotowywania dania jest znacznie krótszy również dlatego, że płyta indukcyjna ma możliwość rozpoznania wielkości naczynia i dopasowania do niego czasu potrzebnego na całkowite przyrządzenie. Zjawisko indukcji powoduje, iż nagrzaniu ulega jedynie dno garnka, osoba przygotowująca potrawę jest całkowicie bezpieczna i nie ulegnie przypadkowemu poparzeniu. Również po zakończeniu gotowania można błyskawicznie przywrócić porządek – płytę wystarczy przetrzeć ściereczką z naniesionym na nią płynem lub mleczkiem czyszczącym. Trzeba jednak pamiętać iż garnki umożliwiające przygotowywanie potraw na płycie indukcyjnej muszą być wykonane ze stali ferromagnetycznej. Wytwarzane przez nią pole elektromagnetyczne może mieć również wpływ na telefony komórkowe oraz karty magnetyczne, dlatego nie warto zostawiać ich w pobliżu. Na szczęście możliwość utraty danych i uszkodzenia nośników jest bardzo mała.
Czy płyty indukcyjne są bezpieczne?
Czy użytkowanie płyt indukcyjnych niesie ze sobą jakieś niebezpieczeństwo? Nie do końca. Są to bowiem urządzenia całkowicie bezpieczne. W przeciwieństwie do kuchenek gazowych nie istnieje możliwość wywołania przypadkowego pożaru, gdyż źródłem ciepła jest energia elektryczna. Posiadacz unika również oparzenia, gdyż przepływ ciepła następuje tylko między garnkiem a płytą. Istnieją co prawda miejsca, które przez krótki czas będą mocno nagrzane – jest to wynikiem promieniowania szczątkowego. Każda płyta wyposażona jest we wskaźnik, który informuje użytkownika o fakcie wystąpienia nadmiernej temperatury w niektórych częściach płyty. Dodatkowo przypadkowe dotknięcie przed rozpoczęciem gotowania jest całkowicie bezpieczne, gdyż proces grzania rozpoczyna się w momencie postawienia garnka na płycie. Urządzenie wykrywa również automatycznie, iż proces gotowania został zakończony a garnek zdjęty i samoczynnie wyłącza dopływ prądu. Dlatego jest to znacznie bezpieczniejsze i wygodniejsze rozwiązanie niż tradycyjne kuchenki gazowe. Osoby, które zdecydują się na zakup płyty indukcyjnej, mogą wybrać jeden z modeli dostępnych na stronie: https://www.oleole.pl/plyty-do-zabudowy,rodzaj-plyty!plyta-indukcyjna.bhtml.
Płyta indukcyjna a bezpieczeństwo dzieci
Jak wiadomo dzieci, szczególnie mniejsze, są bardzo ciekawe świata a jednocześnie nieświadome niebezpieczeństwa, jakim mogą być niektóre urządzenia domowe. Szczególnie dotyczy to kuchenek gazowych, które mogą narazić dziecko na oparzenie, ale także może zachęcić je do odkręcenia kurka z gazem. Płyty indukcyjne są znacznie bezpieczniejszym rozwiązaniem dla rodzin z dziećmi, gdyż nie wytwarzają ognia. Przypadkowe naciśnięcie guzika nie wywoła żadnych negatywnych skutków i jest dla najmłodszych całkowicie bezpieczne. Również promieniowanie elektromagnetyczne, wytwarzane podczas gotowania nie wyrządzi żadnych szkód zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, iż może mieć ono znikomy wpływ na pracę rozrusznika serca, lub aparatu słuchowego, dlatego osoby posiadające takie urządzenia powinny płyt indukcyjnych unikać. Nieco starsze dzieci powinny również wiedzieć, że umieszczenie na płycie pendrive'a czy karty magnetycznej może spowodować utratę zamieszczonych na niej danych. Oprócz tych drobnych niedogodności jest to jednak urządzenie znacznie bezpieczniejsze dla dzieci, niż kuchenka gazowa.
Wady płyt indukcyjnych
Oprócz szeregu zalet płyty indukcyjne maja również swoje wady, choć bardziej adekwatnym słowem byłoby – niedogodności. Jedną z nich jest oczywiście cena urządzenia. Mimo iż jest ona dość wysoka warto jednak pamiętać, że każdy miesiąc stosowania urządzenia to oszczędności w użytkowaniu energii i oczywiście brak kosztów gazu ziemnego. Konieczność używania specjalnych garnków również podwyższa koszty początkowe inwestycji w płytę indukcyjną, jednak trzeba pamiętać, iż jest to wydatek jednorazowy. Istotna jest także konieczność pamiętania o nie umieszczaniu w pobliżu telefonów komórkowych czy kart magnetycznych. Promieniowanie elektromagnetyczne może je co prawda uszkodzić, jednak szanse na to są znikome. Również wpływ promieniowania na organizm ludzki jest mikroskopijny – warto w tym miejscu wspomnieć, iż płyta indukcyjna generuje fale o częstotliwości 50 kHz, podczas gdy zwykła kuchenka mikrofalowa wytwarza promieniowanie o częstotliwości 1-3 GHz. Rożnica jest więc znacząca.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz