Data dodania: 2008-12-09 07:59
Skażone mięso z Irlandii
Skażone dioksynami mięso z Irlandii raczej nie trafiło na Warmię i Mazury. Jak mówi rzecznik Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynaryjnego Adam Wojtaszek na razie nie ma się czym martwić.
Wiadomo, że cztery transporty wieprzowiny z Irlandii trafiły we wrześniu, październiku i listopadzie do zakładu chłodniczego Meatmar w Głownie w województwie łódzkim. Natomiast w Poznaniu w chłodniach firmy, która w internecie handlowa mięsem, zabezpieczono ponad 79 ton boczku przywiezionego z Irlandii.
Rano służby weterynaryjne zatrzymały także samochód z transportem z Irlandii, który dotarł do zakładu w okolicach Kościana w Wielkopolsce. Z zebranych do tej pory informacji wynika, że mięso z Irlandii było sprowadzane także do Kalisza. Eksperci uspokajają, że jednorazowe spożycie mięsa, skażonego dioksynami nie jest szkodliwe. Negatywnych skutków można się spodziewać tylko wtedy, gdybyśmy jedli je przez dłuższy czas.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz