Festwiwal ma promować region przede wszystkim jako miejsce tradycyjnej i lokalnej żywności. Celem festiwalu jest również wskazanie powiązania pomiędzy producentami surowców, którzy wachlarz swoich produktów prezentują dziś i w niedzielę na terenie przedzamcza w Olsztynie, a lokalną gastronomią.
Dziedzictwo Kulinarne daje wiedzę o pochodzeniu oferowanych produktów i żywności, o ich związku z dziedzictwem kulturowym regionu.
Festiwal to połączenie prezentacji produktów żywnościowych z pokazami kulinarnymi, których efekty zaprezentowane są szerokiej publiczności. Wszyscy miłośnicy tradycyjnej, regionalnej kuchni mogą uczestniczyć w degustacji potraw. Organizatorzy przygotowali blisko 5 tys. porcji. Na stoiskach ustawionych wokół zamku producenci prezentują tradycyjne wędliny, sery z mleka koziego i krowiego, pieczywo, ryby wędzone, ciasta, lody, czekoladę oraz regionalne piwo i miody pitne.
Każdy z przybyłych gości może również sonfrontować swoją wiedzę o tradycyjnej polskiej kuchni podczas spotkań z dr Grzegorzem Russakiem, miłośnikiem i znawcą kulinarnym, który odpowiada na wszystkie pytania oraz prezentuje swoją najnowszą książkę.
Festiwal "Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla" potrwa do niedzieli.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz