Dziś jest: 25.11.2024
Imieniny: Erazma, Katarzyny
Data dodania: 2014-08-30 18:48
Ostatnia aktualizacja 2014-09-01 10:49

Redakcja

Trwa Festiwal "Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla"

Trwa Festiwal
Fot. Łukasz Kozłowski / olsztyn.com.pl

Przez ostatni weekend wakacji w Olsztynie trwa Festiwal "Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla". Impreza ta jest jednym z największych regionalnych wydarzeń, którego celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej.

reklama

Festwiwal ma promować region przede wszystkim jako miejsce tradycyjnej i lokalnej żywności. Celem festiwalu jest również wskazanie powiązania pomiędzy producentami surowców, którzy wachlarz swoich produktów prezentują dziś i w niedzielę na terenie przedzamcza w Olsztynie, a lokalną gastronomią.

Dziedzictwo Kulinarne daje wiedzę o pochodzeniu oferowanych produktów i żywności, o ich związku z dziedzictwem kulturowym regionu.

Festiwal to połączenie prezentacji produktów żywnościowych z pokazami kulinarnymi, których efekty zaprezentowane są szerokiej publiczności. Wszyscy miłośnicy tradycyjnej, regionalnej kuchni mogą uczestniczyć w degustacji potraw. Organizatorzy przygotowali blisko 5 tys. porcji. Na stoiskach ustawionych wokół zamku producenci prezentują tradycyjne wędliny, sery z mleka koziego i krowiego, pieczywo, ryby wędzone, ciasta, lody, czekoladę oraz regionalne piwo i miody pitne.

Każdy z przybyłych gości może również sonfrontować swoją wiedzę o tradycyjnej polskiej kuchni podczas spotkań z dr Grzegorzem Russakiem, miłośnikiem i znawcą kulinarnym, który odpowiada na wszystkie pytania oraz prezentuje swoją najnowszą książkę.

Festiwal "Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla" potrwa do niedzieli.

Źródło: własne, na podstawie informacji prasowych

Galeria

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz


www.autoczescionline24.pl