Celem festiwalu podbywającego się w hotelu Omega jest ukazanie konsumentom najwyższej jakości oraz wartości odżywczej serów i twarogów produkowanych przez krajowy przemysł mleczarski oraz kształtowanie od najmłodszego pokolenia poprawnych nawyków żywieniowych, wpisujących w dietę nabiał.
- Spożycie produktów nabiałowych jest w Polsce dramatycznie niskie - powiedział na oficjalnym otwarciu kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego prof. dr hab. inż. Bogusław Staniewski. - Zupełnie inaczej jest na Zachodzie lub w Stanach Zjednoczonych.
Głównymi organizatorami targów jest Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie i Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w Warszawie. W promocję zaangażował się również Urząd Miasta Olsztyna.
W imprezie bierze udział 16. wystawców. Festiwal potrwa do niedzielnego popołudnia.
Komentarze (1)
Dodaj swój komentarz