Data dodania: 2005-11-05 00:00
Dziedzictwo Kulinarne
Ponad 100 znaków wskazujących, gdzie można zjeść dania kuchni regionalnej stanie jeszcze w tym roku na Warmii i Mazurach. To efekt przystąpienia regionu do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
W specjalnie oznakowanych restauracjach będzie można zjeść tylko oryginalne i niepowtarzalne dania kuchni regionalnej. Województwo warmińsko-mazurskie jest jedynym polskim regionem, który przystąpił do tej europejskiej sieci. Jej zadaniem jest promowanie regionalnych przysmaków i dań. Ideę produktu regionalnego prowadzącego od pola do stołu wymyślili Duńczycy z Bornholmu. Dzięki temu tworzona jest regionalna marka i zaufanie klienta do oferowanej żywności.
Regionalnym produktem może być wszystko co pochodzi z Warmii i Mazur i jest tutaj przetwarzane, czyli mleko, masło, drób, wędliny, miody czy kasze. Jak mówią uczestnicy sieci Dziedzictwa Kulinarnego inwencja jest nieograniczona.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz