A | A | A
Data dodania: 2010-09-07 11:17
WeronikaPieloch
Festiwal Leśne Smaki 2010
Gmina Pisz słynie z bogactwa przyrodniczego lasów i jezior. Rozciąga się tu Puszcza Piska, która jest jednym z największych tego typu kompleksów leśnych w Polsce. To właśnie jej walory wpłynęły na to, że w Piszu będzie realizowany projekt Leśne Smaki 2010.
reklama
Turyści chętnie próbują regionalnych przysmaków i coraz częściej sięgają po placki ziemniaczane z kurkami, bigos myśliwski, kulebiak z żurawiną i jabłkiem, bulion z dzika z kulkami pokrzywowymi, czy konfitury z jarzębiny i borówek.
Właśnie to bogactwo naturalne chcą wykorzystać organizatorzy projektu „Leśne Smaki 2010”. Głównym jego założeniem jest promocja produktów i potraw regionalnych, przygotowanych na bazie zasobów flory i fauny leśnej. Jego realizacji będą towarzyszyć imprezy i festiwale, na których będzie można spróbować lokalnych dań.
Festiwal Leśne Smaki 2010 odbędzie się w dniach 11-12 września, na stadionie miejskim w Piszu. W ramach imprezy zaproszeni goście wezmą udział w wyprawie w plener, podczas której będą mogli zebrać grzyby i owoce runa leśnego. Z własnoręcznie zebranych składników będą mogli przygotować lokalne specjały. Jednym z głównych punktów programu będzie przygotowanie jajecznicy mazurskiej z kurkami z 4000 kurzych jaj.
Drugą częścią imprezy jest pokaz i prezentacja dań regionalnych przeprowadzona przez lokalnych producentów.
W czasie festiwalu odbywać się będą ponadto koncerty zespołów ludowych i dziecięcych. Sobotni wieczór 11 września 2010 r. uświetnią występy takich gwiazd muzyki, jak Jay Delano, Za no za, Belmondo i Eddy Wata.
Projekt „Leśne Smaki-Pisz 2010” dofinansowany jest z osi priorytetowej Przedsiębiorczość w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury. Koszt całego przedsięwzięcia to ponad 270 tys. złotych.
Źródło: lesnesmaki.pl/własne
Komentarze (3)
Dodaj swój komentarz