Aby zupa nie była za słona
Ludzki język rozpoznaje pięć smaków. Jednym z nich jest słony. Nie powinno więc dziwić, że sól to jedna z najważniejszych przypraw. Czasem jednak jej ilość, która wydaje się odpowiednia, psuje smak potraw. Nie musimy pozbywać się gotowanego wywaru - wystarczy wrzucić do zupy kilka skórek chleba lub plastrów surowych ziemniaków. Poradzą sobie z solą, a my nie zostaniemy pozbawieni obiadu.
Gotując zupę należy także wiedzieć, kiedy dodawać sól. Aby miała ona odpowiedni smak, należy solić w 2/3 gotowania. Dodając sól za wcześnie sprawimy, że warzywa nie oddadzą do wywaru soków, przez co pozbawimy wywar smaku.
Niech mięso postoi
Przygotowując posiłek wielu z nas często smaży mięso od razu po wyjęciu z lodówki - przez co nie usmaży się ono równomiernie. Choć z zewnątrz może wyglądać na gotowe, w środku nadal będzie surowe. Aby tego uniknąć, mięso powinno trochę odczekać - nawet godzinę.
Błędem jest także smażenie mięsa na zbyt zimnej patelni. Powoduje to, że przywiera ono do patelni i przypala się. Jak więc widać odpowiednia temperatura jest w kuchni niezwykle ważna.
Soczysta pieczeń
Sucha pieczeń może być efektem braku wstępnego przygotowania. Wypłynięcie soków podczas pieczenia uniemożliwi "ścięta warstwa". Warto więc przez włożeniem pieczeni do piekarnika zamarynować ją, zapeklować lub lekko obsmażyć.
Na soczystość pieczeni wpływa także czas po wyciągnięciu z piekarnika. Jeżeli zrobimy to od razu, wyciekną soki i mięso stanie się suche. Warto więc zaczekać ok. 10-15 minut przed krojeniem.
Zamienniki w cieście
O tym, czy zastosujemy dany składnik w kolejnym daniu decydować może jego dostępność, zdrowotność czy też cena. O ile w przypadku sałatek nie powinno to stanowić problemu, takowy może się objawić w... cieście. Zamiana masła na olej, czy też cukru na słodzik może nie wyjść dobrze.
Zły dobór garnków
Kuchnia to nie tylko przygotowywane przez nas produkty. To także naczynia, w których gotujemy czy smażymy. Dobór odpowiedniej patelni czy garnka również odpowiada za dobre przygotowanie dania. W przypadku patelni, to nie średnica jest najważniejsza, lecz rozmiar tzw. dna roboczego. Podobnie jest w przypadku garnków - tutaj dodatkowo na przydatność do poszczególnych potraw wpływa grubość dna.
Ryż z mikroplastikiem
Wielu z nas kusi jednak wygodna opcja włożenia sypkich produktów do wody w woreczkach. Należy jednak pamiętać, że wykonane są one z plastiku i bez względu na to, jak bardzo producenci zapewniać będą o bezpieczności jedzenia z woreczków, z powodu niewłaściwej obróbki termicznej niewielkie cząstki plastiku (tzw. mikroplastik) mogą przeniknąć do naszych dań.
Gotowane w woreczkach produkty są także pozbawiane składników mineralnych i witamin, które wylewamy z wodą. W jaki sposób gotować sypkie produkty? Po uprzednim przepłukaniu ryżu czy kaszy należy wrzucić ją do gotującej się, posolonej wody w proporcji 1:2. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do momentu wchłonięcia całej wody przez ziarna.
Cierpliwości!
Jak widać na przykładzie powyższych błędów. w kuchni obok umiejętności czy składników bardzo liczy się czas. Często "skracamy" drogę do przygotowywanego dania, pozbawiając je walorów smakowych z powodu zbyt krótkiego czasu gotowania, czy nie odczekania po upieczeniu. Najważniejsza rada dla osób "w gorącej wodzie kąpanych" - cierpliwości. Przygotowane ze starannością i w odpowiednim czasie danie smakować będzie o wiele lepiej niż to robione "na szybko".
Chłodne warzywa żyją krócej
Wielu z nas zakupione warzywa i owoce zaraz po zakupie odkłada na półkę w lodówce. Jest to błąd! Zimno lodówki skraca ich okres przydatności. Dodatkowo, trzymane w pokojowej temperaturze warzywa i owoce będą smakowały lepiej.
Komentarze (6)
Dodaj swój komentarz