Mimo, że zima kojarzy nam się z raczej z pieczeniem kiełbasek przy ognisku niż z grillowaniem to każdy zapalony grill master z pewnością nie raz zastanawiał się, czy można rozpocząć sezon wcześniej. Albo w ogóle go nie kończyć. Dobra wiadomość jest taka, że tak! Przygotowywanie potraw z grilla wymaga zimą nieco więcej wytrwałości ale jest szansa, że ciepłe posiłki będą smakować jeszcze lepiej gdy w około panuje mroźna aura.
Grillowanie zimą - na co zwrócić uwagę
Przede wszystkim zastanówmy się na jakiego rodzaju grillu będziemy przygotowywać jedzenie (o rodzajach grillów piszemy niżej). Jeśli postawimy na grill węglowy to jako paliwa lepiej użyć węgla drzewnego niż brykietu. Wytwarza on wyższą temperaturę i możemy rozpalić go szybciej, co szczególnie ważne w chłodny dzień. Węgiel spala się niestety szybciej, ale wystarczy pamiętać o jego regularnym uzupełnianiu.
Jeśli grillować będziemy na urządzeniu gazowym to mogą pojawić się problemy z butlami, które słabo radzą sobie przy minusowych temperaturach. W takim przypadku warto zorganizować grillowanie przy słabszym mrozie, a same butle trzymać w specjalnych pokrowcach. W przypadku obu urządzeń, z oczywistych względów, lepiej sprawdzą się te, które mają zamykaną pokrywę. Podkreślić jednak należy, że jeśli mamy nieco doświadczenia to zarówno tani grill, jak i droższe urządzenie pozwoli nam osiągnąć zadowalający efekt.
Jeśli chodzi o grille elektryczne, to nie ma większej różnicy czy używamy ich latem czy zimą.
Warto też pamiętać o podstawowych rzeczach takich jak ciepłe ubranie, ustawienie grilla na stabilnym podłożu i przygotowaniu sobie wcześniej czegoś ciepłego do picia.
Rodzaje grillów
Skoro wiemy już, jak przygotować się do grillowania w chłodne dni dowiedzmy się teraz czegoś więcej o samych urządzeniach. Te możemy podzielić na 3 grupy. Są to grille:
- gazowe,
- elektryczne,
- węglowe.
Dodatkową grupą są grille gazowo-węglowe. Są to jednak modele, które są rzadziej spotykane, dlatego w sprzedaży pojawia się ich niewiele.
Grille węglowe
Największą popularnością cieszą się grille węglowe, które są zasilane węglem drzewnym lub brykietem. Są to najczęściej używane urządzenia podczas spontanicznych imprez w plenerze lub na ogródkach działkowych. Dobrze rozpalone paliwo świetnie przygotuje położone na ruszcie mięsa, wędliny czy warzywa. Naturalny dym z palącego się drewna nada potrawom specyficznego smaku i aromatu, którego nie sposób pomylić z daniami przygotowywanymi innymi metodami.
Niestety grill węglowy ma także swoje wady. Przede wszystkim nie jest on ekologiczny, dlatego może nie przypaść do gustu osobom dbającym o dobro planety. Po spaleniu paliwa pozostawia popiół. Emituje do atmosfery szkodliwe gazy powstałe ze spalania. Dodatkowo czyszczenie paleniska i rusztu jest dość pracochłonne – wymaga regularności, doboru odpowiednich środków i dość dużego nakładu pracy.
Grille gazowe
Grille gazowe znakomicie sprawdzają się w przydomowych ogrodach, gdy ustawione są na zadaszonych tarasach. Najczęściej są to duże urządzenia, na których można przygotować wiele rodzajów mięs, warzyw, szaszłyków oraz innych produktów jednocześnie. Grille gazowe zasilane są paliwem z butli, co można przyrównać do gotowania na zwykłej kuchence gazowej. Jednak te urządzenia cieszą się sporym zainteresowaniem, ponieważ są ekonomiczne i spełniają normy ekologiczne.
Można je łatwo utrzymać w czystości, a jedynym produktem ubocznym jest znikoma ilość dymu powstała z procesu spalania gazu.
Grille elektryczne
Elektryczny grill w pełni spełnia wymagania dotyczące ochrony środowiska, jednak jest dość drogi w eksploatacji. Najlepszym rozwiązaniem podczas używania grilla elektrycznego jest możliwość podłączenia go do sieci energii odnawialnej, co zredukuje wszystkie koszty.
Grill elektryczny jest prosty w obsłudze. Nie ma potrzeby rozpalania paleniska. Urządzenie działa na prąd elektryczny, posiada termostat, którym dostosujemy temperaturę potrzebną do przyrządzenia potrawy. Łatwo się go czyści i szybko studzi po wyłączeniu. Problemem przestają być także produkty uboczne – brak jest popiołu i dymu z paliwa.
Każdy z przedstawionych rodzajów grillów jest wykonany z materiałów odpornych na wysokie temperatury, a jego trwałość zależna jest od użytych do ich produkcji stopów metali.
Komentarze (1)
Dodaj swój komentarz