Zastanawiasz się, czemu, gdy sięgasz po smaczny posiłek, czujesz się spokojniej i bezpieczniej? Eksperci twierdzą, że to pokłosie okresu niemowlęctwa i karmienia piersią. To już wówczas mózg zaczyna łączyć jedzenie z uczuciem szczęścia i miłości. Nie sposób więc się dziwić, że nie traktujemy posiłków wyłącznie jako sposobu na zaspokojenie podstawowej potrzeby, a więc dostarczenie sobie paliwa do działania, i poszukujemy ciekawych i przyjemnych połączeń smaku.
Czekolada nie pyta, czekolada rozumie
Słodki smak jest tym, który wybieramy najczęściej i najchętniej. Poza tym, że jest to wynik przyzwyczajeń z dzieciństwa, to również bardzo prosty mechanizm ewolucyjny, którego źródeł można doszukiwać się już dziesiątki tysięcy lat wstecz. To wówczas, gdy ludzie żywili się głównie roślinami, utożsamiali te słodkie z bezpiecznymi, zaś gorzkie czy kwaśne – z niedojrzałymi, a nawet trującymi. I choć – jak udowadnia dzisiejsza medycyna – cukier wcale nie jest dla nas tak dobry, zwłaszcza w nadmiarze, jego odrobina w diecie może pozytywnie wpłynąć na samopoczucie. Trzeba jednak wiedzieć, po jakie pyszne słodkości sięgnąć, aby było zdrowo. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście czekolada, która uwalnia w Twoim organizmie znaczne ilości serotoniny oraz endorfin, a więc „hormonów szczęścia”, a przy tym zawiera całkiem sporo antyoksydantów. Od czasu do czasu więc warto sobie na nią pozwolić, podobnie jak na banany, które przy okazji zawierają spore dawki antyoksydantów.
Pyszne i przyjemne może być zdrowe
Czy to, co smaczne, zawsze musi być szkodliwe? Bynajmniej! Choć wielu z nas pyszne jedzenie utożsamia przede wszystkim z fast foodami, można ich uniknąć, a jednocześnie cieszyć się wyjątkowym smakiem spożywanych potraw. Świeże sałatki warzywne, pizza na razowym, zamiast klasycznego, cieście, makaron pełnoziarnisty z chudym mięsem, bogate w kwasy Omega-3 (o udowodnionym pozytywnym wpływie na mózg, a dokładnie na tworzenie się substancji szarej) ryby… możliwości jest bardzo wiele. Co najważniejsze – możesz z nich skorzystać zarówno w domu, jak i w dostawie. Nowoczesne restauracje stawiają bowiem na wysoką jakość serwowanych potraw.
Pozbądź się stresu i zdenerwowania
Smaczne jedzenie może wywołać nie tylko poczucie błogości, bezpieczeństwa czy szczęścia. Odpowiednio dobrane składniki pozwolą Ci również zrelaksować się, rozładować stres i uspokoić się. Jakie wybrać? Na stres doskonale wpływają nasiona – np. dyni czy słonecznika, a także orzechy. Potężna dawka naturalnego magnezu pomaga pozbyć się nieprzyjemnego napięcia. A jeżeli chcesz się uspokoić, sięgnij po bogate w tryptofan i witaminę B2 jajka – zadziałają kojąco na Twój układ nerwowy.
Jesteś tym, co jesz – w tym stwierdzeniu jest wiele prawdy. Dlatego warto świadomie komponować swoje posiłki – zarówno te przygotowywane samodzielnie, jak i zamawiane. Właściwa dieta może znacznie poprawić samopoczucie i jakość życia w ogóle.
Smacznego!
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz