Dziś jest: 25.11.2024
Imieniny: Erazma, Katarzyny
Data dodania: 2018-08-20 08:37

Redakcja

Jak wpływa na nas smaczne jedzenie? Sprawdź, co mówią eksperci

Jak wpływa na nas smaczne jedzenie? Sprawdź, co mówią eksperci
Zdjęcie ilustracyjne

Choć stare łacińskie przysłowie mówi, że jemy, żeby żyć, a nie żyjemy, żeby jeść, no cóż… Zwłaszcza w XXI wieku trudno oprzeć się wrażeniu, że przygotowywanie posiłków podnieśliśmy do rangi sztuki – zarówno w domu, jak i w restauracjach. Dlaczego? Ponieważ pyszne jedzenie sprawia, że po prostu czujemy się lepiej. A co na to naukowcy?

reklama

Zastanawiasz się, czemu, gdy sięgasz po smaczny posiłek, czujesz się spokojniej i bezpieczniej? Eksperci twierdzą, że to pokłosie okresu niemowlęctwa i karmienia piersią. To już wówczas mózg zaczyna łączyć jedzenie z uczuciem szczęścia i miłości. Nie sposób więc się dziwić, że nie traktujemy posiłków wyłącznie jako sposobu na zaspokojenie podstawowej potrzeby, a więc dostarczenie sobie paliwa do działania, i poszukujemy ciekawych i przyjemnych połączeń smaku.

Czekolada nie pyta, czekolada rozumie

Słodki smak jest tym, który wybieramy najczęściej i najchętniej. Poza tym, że jest to wynik przyzwyczajeń z dzieciństwa, to również bardzo prosty mechanizm ewolucyjny, którego źródeł można doszukiwać się już dziesiątki tysięcy lat wstecz. To wówczas, gdy ludzie żywili się głównie roślinami, utożsamiali te słodkie z bezpiecznymi, zaś gorzkie czy kwaśne – z niedojrzałymi, a nawet trującymi. I choć – jak udowadnia dzisiejsza medycyna – cukier wcale nie jest dla nas tak dobry, zwłaszcza w nadmiarze, jego odrobina w diecie może pozytywnie wpłynąć na samopoczucie. Trzeba jednak wiedzieć, po jakie pyszne słodkości sięgnąć, aby było zdrowo. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście czekolada, która uwalnia w Twoim organizmie znaczne ilości serotoniny oraz endorfin, a więc „hormonów szczęścia”, a przy tym zawiera całkiem sporo antyoksydantów. Od czasu do czasu więc warto sobie na nią pozwolić, podobnie jak na banany, które przy okazji zawierają spore dawki antyoksydantów.

Pyszne i przyjemne może być zdrowe

Czy to, co smaczne, zawsze musi być szkodliwe? Bynajmniej! Choć wielu z nas pyszne jedzenie utożsamia przede wszystkim z fast foodami, można ich uniknąć, a jednocześnie cieszyć się wyjątkowym smakiem spożywanych potraw. Świeże sałatki warzywne, pizza na razowym, zamiast klasycznego, cieście, makaron pełnoziarnisty z chudym mięsem, bogate w kwasy Omega-3 (o udowodnionym pozytywnym wpływie na mózg, a dokładnie na tworzenie się substancji szarej) ryby… możliwości jest bardzo wiele. Co najważniejsze – możesz z nich skorzystać zarówno w domu, jak i w dostawie. Nowoczesne restauracje stawiają bowiem na wysoką jakość serwowanych potraw.

Pozbądź się stresu i zdenerwowania

Smaczne jedzenie może wywołać nie tylko poczucie błogości, bezpieczeństwa czy szczęścia. Odpowiednio dobrane składniki pozwolą Ci również zrelaksować się, rozładować stres i uspokoić się. Jakie wybrać? Na stres doskonale wpływają nasiona – np. dyni czy słonecznika, a także orzechy. Potężna dawka naturalnego magnezu pomaga pozbyć się nieprzyjemnego napięcia. A jeżeli chcesz się uspokoić, sięgnij po bogate w tryptofan i witaminę B2 jajka – zadziałają kojąco na Twój układ nerwowy.
Jesteś tym, co jesz – w tym stwierdzeniu jest wiele prawdy. Dlatego warto świadomie komponować swoje posiłki – zarówno te przygotowywane samodzielnie, jak i zamawiane. Właściwa dieta może znacznie poprawić samopoczucie i jakość życia w ogóle.

Smacznego!

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz


www.autoczescionline24.pl