Dziś jest: 21.11.2024
Imieniny: Janusza
Data dodania: 2024-03-31 09:02

Monika Smolik

Jakie potrawy wielkanocne królowały na warmińskich stołach? [PRZEPISY]

Jakie potrawy wielkanocne królowały na warmińskich stołach? [PRZEPISY]
Szczupak z ziemniakami w śmietanie
Fot. kuchennepogotowie.pl

Kuchnia warmińska była kuchnią prostą, chłopską. Przed Wielkanocną jadano proste i skromne potrawy, ale Wielkanoc była już wystawna. Podawano wędliny, szynki, boczek oraz słodkości.

reklama

Tradycyjna kuchnia warmińska była wielokulturowa. Jednak do niedawna przepisy przedwojenne były właściwie nieznane. Potrawy były proste, chłopskie. Mamy w niej ślady Prusów, np. naleśniki krwiste, Krzyżaków (marcepan królewiecki), Mennonitów - osadników holenderskich – kiełbasa płuckowa z kapustą, Polaków (barszcz, pierogi), Niemców (ziemniaki).

Na stołach często pojawiały się zupy, które były zagęszczane tartymi ziemniakami czy warzywami. Często podstawowym składnikiem byo mięso. Region ten charakteryzuje się też ogromnym bogactwem ryb morskich i słodkowodnych. Warzywa to brukiew, ziemniaki, pasternak, a z owoców często wybierano śliwki i jabłka w potrawach z mięsem.

Jakie potrawy najczęsciej pojawiały się na warmińskich stołach po wojnie? Były to: polski żurek z grzybami, który był zupełnie nieznany przed wojną, pierogi z kaszą gryczaną, które przywędrowały z Lubelszczyzny, zupa klopsowa (klopsy królewieckie), śliwkowa zimowa na mięsie, wieprzowina w kapuście kiszonej zagęszczana tartym ziemniakiem ze śmietaną.

W tradycyjnej kuchni Warmii pojawiały się też wpływy potraw niemieckich: kapusta, kiełbasa, mięso, wędzona słonina, wędzone ryby, śmietana, kluski, zupa z ryb i raków z dodatkiem ziół i brzozowej kory. Nie brakowało również inspiracji kuchnią polską: domowa śmietana, zioła, wędliny oraz zupy takie jak flaki czy barszcze. Wytwarzana także nalewki i likiery na bazie spirytusu.

A jakie dania nominowały na wielkanocnych stołach Warmiaków? Przygotowywano warożek, masło, chleb, kilka gatunków kucha (placek drożdżowy). Na obiad jadano gęsty ryż z masłem, jaja na twardo i suszone śliwki gotowane w cukrze. Dopiero kolacja była wystawna. Podawano jaja faszerowane, sałatki, a przede wszystkim wędliny, szynki, boczek, pieczony drób. Przygotowywano także szczupaka z ziemniakami czy kiełbasę w piwie. Poniżej przepisy na te dania.

Szczupak z ziemniakami w śmietanie

Składniki:
* 1 kg szczupaka
* 1,5 kg ziemniaków
* Łyżka masła
* Około 200 ml śmietany 30%
* Sól, pieprz, natka pietruszki lub koperek

Wykonanie:
* Rybę oczyścić, podzielić na porcje. Przyprawić solą i pieprzem.
* Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, obgotować w osolonej wodzie przez około 8 minut, odcedzić.
* Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim plastry ziemniaków i rybę, posypać pieprzem, zalać śmietaną.
* Rozgrzać piekarik do temperatury 180°C i piec przez 30 minut.
* Po upieczeniu posypać natką lub koperkiem, podawać z surówką z kapusty

Kiełbasa biała w piwie

Składniki:
* 75 dag białej kiełbasy (gotowanej, nie surowej)
* 2 cebule
* 1-2 łyżki masła
* 1-2 łyżki mąki pszennej
* Pół litra  jasnego piwa
* Sok z cytryny
* Sól i pieprz

Wykonanie:
* Kiełbasę podgotować, wrzucić do wrzącego piwa i zostawić pod przykryciem, aż piwo wystygnie.
* Kiełbasę wyjąć i pokroić w plastry, a do piwa wrzucić drobno posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę.
* Podgotować sos (cebulę można przetrzeć przez sito), zaprawić zasmażką z mąki i masła, doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
* Podgrzać w nim plastry kiełbasy.
* Potrawę podawać z ugotowanymi ziemniakami

Źródło: własne, kuchennepogotowie.pl

Galeria

Komentarze (8)

Dodaj swój komentarz

  • never 2024-04-02 15:34:18 78.30.*.*
    0,7 Żubrówki i pepsi ... można dodać cytrynke jak kts lubi kostka lodu... polecam
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 1 0
  • Dąbrowszczak 2024-03-31 14:58:10 88.156.*.*
    Tylko ta święta Warmia i święta Warmia... A co z Mazurami? Czy ta część województwa wypadła sroce spod ogona, że traktuje się ją tak po macoszemu?
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 1 1
  • Tyleee 2024-03-31 14:44:57 88.156.*.*
    Najważniejsze jest to co jedzą Ukraińcy.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 0 3
  • xxxx 2023-04-08 18:08:42 159.205.*.*
    Pani Moniko, następnym razem proponuję poszperać w dokumentach archiwalnych zamiast ctrl-c, ctrl-v
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 11 1
  • Richtyczny Warnijok 2020-04-12 16:02:12 188.147.*.*
    Nie wiem, skądela żeśta wzieli te informacje, ale chyba prawdziwych Warmiaków na oczy nie widzieliście. Obecnie nie ma Warmiaków na Warmii prawie wcale. Większość wygwałcona i zabita przez Rosjan i Polaków, albo uciekła od tego do Niemiec zaraz po wojnie. Ci, co zostali poumierali i niewiele już ich (nas) zostało. Obecnych mieszkańców Warmii, Warmiakami nazwać nie można, chyba że jakimiś retro. Artykuł to bzdury, kilka rzeczy się zgadza, ale to mniejszość. Rozbawił mnie placek drożdżowy nazwany przez Was kuchem.
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 14 7

www.autoczescionline24.pl