Pracownie i laboratoria kierunku sztuka kulinarna i gastronomia do tej pory mieściły się w budynku wydziału przy Placu Cieszyńskim w Kortowie. Od września laboratoria przeniesione zostały do nowego obiektu na Słonecznym Stoku.
W nowoczesnym centrum biooceny żywności i dietetyki znajdują się przede wszystkim centra badawcze. Jak zapowiadają władze wydziału w laboratorium analiz instrumentalnych znajdziemy między innymi...sztuczny nos, który oceniać będzie walory badanego produktu.
Na centrum składać się będą również: pracownia behawioralnych uwarunkowań żywienia, pracownia biostatystyki, czy pracownia dietetyczna. W laboratoriach testowane będą nie tylko trwałość, czy jakość żywności, ale również przygotowane będą nowe receptury.
Nowa jednostka UWM zgłębiać będzie, od strony technicznej, poważny problem otyłości wśród Polaków. Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności prowadzić będzie więc badania nad żywieniowymi i behawioralnymi uwarunkowaniami tej choroby oraz innych zaburzeń metabolicznych.
Tym samym w laboratoriach powstawać będą niejako recepty do wykorzystania w edukacji żywieniowej skierowanej na wydłużenie ludzkiego życia.
Łączny koszt zakończonej już inwestycji to nieco ponad 12,5 mln złotych, z czego 90% pochodzi z funduszy unijnych. Oficjalne otwarcie centrum przewidziano na 11 września. W kolejnym etapie rozpocznie się montowanie specjalistycznej aparatury i meblowanie pomieszczeń.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz