Zdarza się, że nie jesteśmy w stanie zagospodarować całej żywności, którą kupiliśmy i wyrzucamy ją do śmieci. Ten problem można rozwiązać, przekazując nadwyżki żywności do lodówek społecznych.
W grudniu 2023 roku taka lodówka stanęła przy Kuźni Społecznej na ul. Marka Kotańskiego 1 [CZYTAJ RÓWNIEŻ: Na ul. Kotańskiego stanęła lodówka społeczna. "W okolicach świąt marnujemy 2-3 razy więcej jedzenia"]. Teraz lokalny Bank Żywności informuje o otwarciu lodówki społecznej przy Parafii Chrystusa Króla na ul. Wyspiańskiego (osiedle Zatorze).
- To miejsce, w którym każdy może zostawić lub zabrać żywność – dla potrzebujących
– czytamy w mediach społecznościowych Banku.
Idea lodówki społecznej jest prosta. Każdy może zostawić w niej żywność lub skorzystać z jej zawartości. Mile widziane są nie tylko produkty o przedłużonej przydatności do spożycia, ale także świeże warzywa i owoce. Podstawową zasadą jest oczywiście ich świeżość.
Federacja Polskich Banków Żywności na temat skali marnowania jedzenia w Polsce opublikowała raport “Nie Marnuj Jedzenia 2024”. Wynika z niego, że w polskich gospodarstwach domowych rocznie marnuje się prawie 3 miliony ton żywności – jednocześnie 6,6% Polaków żyje poniżej progu ubóstwa.
Komentarze (3)
Dodaj swój komentarz