W tym roku Wielkanocna Zbiórka Żywności ze względu na zakaz handu w niedzielę, była krótsza o jeden dzień. Jednak podobnie jak w poprzednich latach, tak i tym razem mieszkańcy Warmii i Mazur nie zawiedli. Tegoroczny wynik jest podobny do poprzednich lat, gdy zbiórki trwały trzy dni. Zebrano niemal 26 ton produktów, takich jak cukier, mąka, makarony, olej, konserwy, słodycze, bakalie czy kasza.
Akcja, zorganizowana przez Bank Żywności w Olsztynie przy współpracy z 26. organizacjami partnerskimi, odbyła się w 32 sklepach w Olsztynie oraz 173 w regionie. Wzięło w niej udział 2,5 tys. wolontariuszy. Tym razem ochotników wsparli studenci Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, którzy koordynowali zbiórki w sklepach i segregowali żywność w magazynie.
- Dziękuję wszystkim darczyńcom za to, że są z nami od lat i hojnie wspierają akcję. Dziękuję również wspaniałym wolontariuszom ze szkół i organizacji, za ogrom pracy, którą wykonali. Serdecznie dziękuję studentom, którzy w ten sposób mogli zdobyć doświadczenie w wolontariacie. Jednocześnie bardzo pomogli nam w pracy organizacyjnej. Równie serdecznie dziękuję wszystkim pracownikom banku, współpracującym z nami organizacjom, które tworzą zbiórkę, a za chwilę będą dystrybuować żywność. Dziękuję wszystkim instytucjom i firmom, które wspierają nas od lat. Wspólnie działamy na rzecz potrzebujących, na masową skalę – mówił Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie.
Żywność trafi do organizacji w całym regionie, a ich przedstawiciele przekażą produkty do potrzebujących jeszcze przed Wielkanocą.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz