Kierunek dietetyka na UWM istnieje już od roku 2010 r., ale do tej pory dostępne były tylko studia licencjackie.
- Otwieramy ją ku wygodzie studentów. Do uruchomienia 2. stopnia na dietetyce skłonili nas bowiem sami studenci, który wiele razy mówili nam o tym, że chcieliby kontynuować studia właśnie w Olsztynie. Zrobiliśmy więc rozpoznanie i z naszej analizy wynikło, że ok. 94% osób jest zainteresowanych studiami 2. stopnia, a aż 80% ankietowanych zadeklarowało, że będzie kontynuować studia w SZP w Olsztynie w przypadku ich utworzenia – wyjaśnia dr n. med. Ewa Kupcewicz, wicedyrektorka SZP.
Będzie to kierunek magisterski o profilu praktycznym, prowadzony stacjonarnie. Będzie trwać 4 semestry.
- Nie ukrywam, że to kierunek wymagający. Trzeba na nim opanować wiedzę z rożnych dyscyplin naukowych, ale jest ciekawy i zapewniający pracę – dodaje dr Kupcewicz.
Studia 2. stopnia na dietetyce mają absolwentów uczynić wysokiej klasy specjalistami zajmującymi się opracowaniem i przygotowaniem różnych diet dla ludzi zdrowych i chorych oraz prowadzących działalność edukacyjną na temat prawidłowego żywienia i profilaktykę żywieniową. Studia magisterskie będą ukierunkowane na pogłębienie wiedzy i zdobycie zaawansowanych umiejętności praktycznych oraz wypracowanie profesjonalizmu zawodowego i samodzielności.
Absolwenci znajdą zatrudnienie w poradniach dietetycznych i specjalistycznych, szpitalach, sanatoriach, domach wczasowych, domach dziecka, przedszkolach, szkołach, żłobkach, domach pomocy społecznej, sanepidach gabinetach odnowy biologicznej, ośrodkach wellness&spa, klubach sportowych i fitness, zakładach przemysłu spożywczego, firmach cateringowych, portalach internetowe (praca on-line). Będą dobrze przygotowani do własnej działalności gospodarczej.
Komentarze (12)
Dodaj swój komentarz