Rodzinny piknik zorganizowany przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie wspólnie z Miejskim Ośrodkiem Kultury odbył się już po raz trzeci. W tym roku na gości czekało jeszcze więcej atrakcji, bowiem organizatorzy zaprosili do stolicy Warmii i Mazur zaprzyjaźnionych naukowców z innych jednostek Polskiej Akademii Nauk z całej Polski, m.in. z Instytutu Biochemii i Biofizyki, Instytutu Chemii Organicznej czy Instytutu Paleobiologii, dzięki którym można było przyjrzeć się polskim badaniom na Antarktyce, zbadać kości sprzed 230 mln lat lub też nauczyć się "chodzić po wodzie".
Niezwykle ciekawe pokazy przygotowali również badacze z Uniwersytetu Warszawskiego i Wydziału Leśnego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, podczas których można było przeprowadzić eksperymenty za pomocą najprostszych produktów spożywczych, a także poznać niełatwą sztukę poruszania się po lesie.
W programie pikniku znalazły się również m.in. warsztaty komponowania kosmetyków z dodatkiem liofilizowanych owoców, konkursy sprawdzające sprawność naszych zmysłów, eksperymenty pozwalające wykryć w żywności korzystne dla naszego zdrowia antyoksydanty, warsztaty budowania DNA z żelków, jak również poszukiwania glutenu w produktach z naszego codziennego menu.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz