Sposoby na szybkie i smaczne obiady – jak ułatwić sobie gotowanie?
Często zdarza się tak, że w codziennej rutynie nie starcza czasu na długie przesiadywanie w kuchni i wymyślanie dań obiadowych. Bywa i tak, że choć mamy czas, niekoniecznie jesteśmy miłośnikami gotowania. Z pomocą przychodzą nam mrożone dania wysokiej jakości, jak na przykład te od FRoSTY – ryby mrożone są tuż po złowieniu i pochodzą z certyfikowanych łowisk. Jest to rozwiązanie nie tylko na czarną godzinę, ponieważ takie dania są po prostu smaczne.
Dzięki wykorzystaniu mrożonych dań bazę obiadową przygotujemy w kilkanaście minut. Do tego dodatki, odpowiednie przyprawy i obiad gotowy! Do ryb świetnie sprawdzają się takie przyprawy jak: sól, pieprz, ale też świeże zioła, jak koperek, pietruszka, bazylia czy rozmaryn. W zależności od upodobań każdy może skomponować swój bukiet przypraw. Pamiętajmy też o odrobinie cytryny!
Jak w prosty sposób przygotować szybki obiad z rybą?
Ryby powinny być stałym elementem jadłospisu, dlatego warto wygospodarować chociaż jeden dzień w tygodniu na ich zjedzenie. Poniżej przedstawiamy trzy propozycje dań rybnych, które sprawią, że w kuchni nie będzie wiać nudą!
Złote paluszki rybne – chrupiąca klasyka
Jednym z szybkich, a jednocześnie smacznych rozwiązań obiadowych dla dużych i małych, są mrożone paluszki rybne z piekarnika. To klasyka, jeśli chodzi o dania z rybą! Dzięki przygotowaniu ich w piekarniku zachowują chrupkość i będą gotowe już w 12 minut. Możemy zjeść je klasycznie z ziemniakami lub frytkami, ale świetnie komponują się również na przykład z ryżem i dodatkiem warzyw. Smak paluszków można podkręcić sosami i dipami. Dobrym pomysłem może być też wykorzystanie ich jako składnik do sałatki rybnej albo fishburgerów.
Steki rybne – szybki sposób na solidny obiad
Kolejnym pomysłem na obiad są steki rybne. Tak, jak paluszki, mogą być bazą do burgera rybnego, ale też świetnie sprawdzą się z dodatkiem pieczonych warzyw, ryżu i sosów albo z młodymi ziemniakami i koperkiem. Stek można przygotować na kilka sposobów, a najpopularniejszymi są usmażenie na patelni i upieczenie w piekarniku. Warto po nie sięgnąć również w sezonie letnim – będą świetnym urozmaiceniem tradycyjnego grilla.
Ryba z pieca po włosku – prosty sposób na wyjątkowe danie
Ryba po włosku to propozycja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Filet z mintaja w sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem warzyw doskonale komponuje się na przykład z pieczonymi ziemniakami lub makaronem. Rybę możemy przyrządzić w piekarniku lub alternatywnie w mikrofali – w pierwszej opcji będziemy musieli poświęcić na pieczenie 35 minut, w drugiej ryba będzie gotowa w 11 minut.
Na powyższych przykładach doskonale widać, że wprowadzenie ryby do jadłospisu nie jest skomplikowane i czasochłonne. Dosłownie w kilka chwil możemy przygotować różnorodne dania na bazie ryb, wprowadzając do swojego menu powiew świeżości, nawet jeśli w ciągu dnia mamy napięty grafik. W dodatku każdą z tych propozycji możemy modyfikować, stosując inne dodatki i przyprawy. Smacznego!
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz