A | A | A
Data dodania: 2013-02-26 08:50
Iwona Starczewska
Targi żywności regionalnej powrócą na Targ Rybny
Kiermasze żywności regionalnej wracają na olsztyńską starówkę. W tym roku odbędzie się aż osiem przedsięwzięć mających na celu promowanie wśród mieszkańców miasta i okolic - żywności naturalnej i tradycyjnej produkowanej przez przedsiębiorców z Warmii i Mazur.
reklama
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego cieszy się bardzo dużą popularnością, certyfikaty rokrocznie otrzymuje kilkunastu nowych regionalnych członków - podsumowuje działalność sieci marszałek województwa Jacek Protas. - Podczas kiermaszów mogą dotrzeć ze swoją unikalną ofertą do szerszego grona odbiorców, szczególnie turystów, którzy mogą poznać lokalną kuchnię i żywność, a to przecież jeden z naszych największych atutów. Ważne jest, że wystawcy przestali traktować siebie nawzajem jako konkurencję i dostrzegli pożytki z udziału w tych kiermaszach.
Pomysł na Sieć Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w 1995 roku w Szwecji i obecnie znak ten jest dobrze rozpoznawalny w całej Europie. Województwo warmińsko-mazurskie jako pierwsze w Polsce w 2006 roku utworzyło sieć regionalną. Do tej inicjatywy włączyły się następnie kolejne województwa.
Poza kiermaszami w regionie będą organizowane w tym roku imprezy w ramach Kalendarza Imprez Promujących Produkt Regionalny Warmii i Mazur, gdzie mieszkańcy i turyści będą mogli zaopatrzyć się w regionalne specjały oraz dowiedzieć się, jak przygotować tradycyjne potrawy.
Źródło: inf.Urząd Marszałkowski
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz