- Celem imprezy jest zaprezentowanie konsumentom bardzo bogatej oferty najwyższej jakości serów i twarogów wytwarzanych przez krajowy przemysł mleczarski - powiedział podczas oficjalnego otwarcia prof. dr hab. inż. Bogusław Staniewski z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
- Ponad 5 lat temu Rada Miasta dość sceptycznie odniosła się do organizacji tego typu festiwalu w naszym mieście - dodał z kolei prezydent Olsztyna, Piotr Grzymowicz. - Dzięki jednak aktywności, przede wszystkim uniwersytetu, możemy dziś świętować ten mały jubileusz.
Przybyli na teren hotelu Omega goście podczas dwóch dni festiwalu będą mogli przede wszystkim zdegustować serów i twarogów wytworzonych przez największe polskie mleczarnie. Przygotowano także pokazy kulinarne, technologiczno-laboratoryjne, a także filmowe. Jedną z ciekawostek może być pokaz przygotowania prostych dań z produktów, które udało uchronić się przed zmarnowaniem, a który zorganizuje obecny po raz pierwszy na święcie Bank Żywności.
Podczas dwóch dni święta nie zabraknie również konkursów dla publiczności, w ramach którego losowanie nagród odbywa się co godzinę. W niedzielę poznamy natomiast Serowego i Twarogowego Króla.
W imprezie bierze udział 20 producentów z całej Polski.
Organizatorami festiwalu są Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w Warszawie. W przygotowanie imprezy włączył się również Urząd Miasta Olsztyna.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz