Ze względu na swoje silne działanie przeciwbakteryjne jest niezastąpiona podczas przeziębień, a oprócz tego obniża ciśnienie, poziom cukru we krwi oraz eliminuje zły cholesterol. Oprócz tego jest źródłem witamin, a jej charakterystyczny słodko-ostry smak wspaniale doprawi każdą potrawę. Jadalne są zarówno jej bulwy jak i części nadziemne w postaci szczypioru.
Cebula – najpopularniejsze odmiany:
-
Biała – wiele odmian o białym miąższu i białej skórce.
-
Czerwona – o łagodniejszym smaku i fioletowo – czerwonym zabarwieniu łusek.
-
Perłowa – charakteryzuje się bardzo drobnymi cebulkami o białej barwie, które są idealne do marynowania.
-
Kartoflanka – jej smak jest mocniejszy niż innych odmian, a bulwy są twardsze. Rośnie w gniazdach, wytwarzając kilka cebul z jednej cebulki. Nadaje się do sadzenia wiosną i jesienią.
-
Siedmiolatka – uprawiana jest najczęściej w przeznaczeniu na szczypior. Jest odporna na mróz, więc śmiało może przezimować w gruncie, a już wczesną wiosną uzyskamy z niej szczypior.
-
Więcej odmian i nasiona cebuli w sklep-nasiona.pl
Warunki do uprawy cebuli
Cebula ma średnie wymagania pokarmowe, najlepiej rośnie na glebach próchnicznych, przewiewnych i odpowiednio wilgotnych oraz spulchnionych, o ph 6,5 -7. Jeśli zaś chodzi o warunki klimatyczne to minimalną temperaturą niezbędna do kiełkowania nasion jest 5-6 st. C, natomiast optymalna to około 18- 20 st. C. Jest też wrażliwa na długość dnia, dlatego najlepiej rozwija się wiosną. Cebulę uprawia się w drugim roku po oborniku i w następnych kilku latach. Lubi stanowiska słoneczne.
Siew i sadzenie cebuli
Wyróżniamy trzy metody uprawy cebuli: siew do gruntu, uprawa z rozsady oraz z dymki.
Najłatwiejszą i zarazem najmniej pracochłonną metodą jest siew do gruntu, ale plon jest gotowy do zbioru dosyć późno, a warzywa są średniej wielkości. Nasiona wysiewamy wczesną wiosną, zaraz po rozmarznięciu ziemi, na głębokości 1 cm, pozostawiając 6-7- centymetrowe odstępy między roślinami i 25 – centymetrowe pomiędzy rzędami.
Rozsadę przygotowujemy w lutym, wysiewając nasiona do inspektów lub skrzynek. Wysadzamy ją w kwietniu, a tydzień przed należy rozpocząć jej hartowanie. Uprawa cebuli z rozsady może przyspieszyć zbiór nawet o 3-4 tygodnie w porównaniu do uprawy z siewu do gruntu.
Z kolei uprawa cebuli z dymki pozwala przyspieszyć zbiory aż o 4-6 tygodni. Można zakupić gotowe dymki lub wytworzyć je samodzielnie. W pierwszym roku uprawy sadzimy nasiona do gruntu wiosną, pozostawiając małe odstępy aby rośliny nie miały szans się rozrosnąć. Małe cebulki zbieramy zaraz po tym jak obeschnie szczypior i przechowujemy je w suchym miejscu. W następnym roku dymki sadzimy do gruntu wczesną wiosną, korzeniami do dołu, tak aby szyjki cebulek wystawały 0,5-1 cm nad ziemię.
Pielęgnacja
Najważniejszymi elementami pielęgnacji jest regularnie odchwaszczanie oraz podlewanie. Odchwaszczanie należy jednak przeprowadzać bardzo ostrożnie, uważając aby nie uszkodzić przy tym korzeni i nie pokaleczyć roślin. Podlewamy tak aby nie zraszać cebul ani szczypioru, ponieważ przyczynia się to do zgnilizny i chorób.
Najczęstszymi chorobami atakującymi cebule są mączniak rzekomy, szara pleśń oraz choroby wirusowe, a najgroźniejszym szkodnikiem jest śmietka cebulowa. Rośliny możemy chronić stosując naturalne preparaty.
Zbiór i przechowywanie cebul
Zbiór rozpoczynamy kiedy około 70 – 80 % roślin ma złamany szczypior i 3-4 liście wciąż są jeszcze zielone. Bardzo ważne jest by nie wyrywać cebul, tylko podważać je płaskozębnymi widłami, które wbijamy dość daleko od rzędów aby ich nie uszkodzić. Po wykopaniu dobrze jest pozostawić szczypior jeszcze na kilka dni, a potem obciąć go 4 cm nad cebulą. Rozkładamy je płasko na siatkach do wyschnięcia, przez około 7-10 dni. Cebule uszkodzone przeznacza się do szybkiego spożycia, natomiast zdrowe okazy do przechowywania w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu. Można wieszać je w siatkach lub zaplatać w warkocze. Nasiona warzyw kupisz tutaj: https://gardenseedsmarket.com/vegetables-en/
Komentarze (1)
Dodaj swój komentarz