„Kuchnie Świętej Warmii. Biesiadnik kulinarny” to pierwsze wydawnictwo w całości poświęcone jednemu z elementów dziedzictwa historyczno-kulturowego Warmii – dziedzictwu kulinarnemu.
- Jest to książka opowieść, ale też książka z przepisami. Możemy podążać szlakiem kuchni warmińskiej, ale też podążać szlakiem opowieści – zachęcała do lektury współautorka Agata Grzegorczyk-Wosiek.
Wojciech K. Szalkiewicz i Agata Grzegorczyk-Wosiek
Autorzy publikacji (poza Grzegorczyk-Wosiek za książkę odpowiada historyk Wojciech K. Szalkiewicz) podkreślają, że przeszłość regionu, także ta kulinarna, jest bogata, różnorodna, wielokulturowa. Są w niej ślady starodawnych Prusów, rycerzy Zakonu Szpitala Najświętszej Panny Marii Domu Niemieckiego w Jerozolimie, Polaków z Mazowsza i Niemców z różnych krajów Rzeszy, Menonitów – osadników niderlandzkich, Litwinów, Rusinów i wreszcie Ukraińców. Tę „mieszankę” widać także na warmińskich stołach – w tradycyjnej kuchni regionu.
Poza premierą książki i prelekcją pt. „Szlakami warmińskiego pasztetu ze śledzia” w Kuźni Społecznej odbyła się też degustacja regionalnych potraw, przygotowanych przez uczniów Technikum Hotelarsko-Gastronomicznego w Olsztynku. Można było zanurzyć się więc w warmińskich smakach, ale też w lokalnej muzyce, ponieważ koncert dał Warmia Retro Band.
Na Warmińską Biesiadę Kulinarną zaprosił starosta olsztyński, a przy okazji przewodniczący stowarzyszenia Szlak Świętej Warmii, Andrzej Abako.
- Postanowiliśmy na pięciolecie Szlaku Świętej Warmii wydać książkę, która będzie pokazywać kuchnię, jaka była na stołach warmińskich wśród ludu (…) Ale chcemy też pokazać, co jedli: Mikołaj Kopernik, Ignacy Krasicki czy zakonnicy krzyżaccy - powiedział główny organizator.
Komentarze (3)
Dodaj swój komentarz