Dziś jest: 19.04.2025
Imieniny: Adolfa, Leona, Tymona
Data dodania: 2025-04-16 13:24

Krzysztof Brągiel

Warmińska Biesiada Kulinarna. "Chcemy pokazać, co jadł Mikołaj Kopernik" [WIDEO]

Warmińska Biesiada Kulinarna.
Starosta Andrzej Abako prezentuje „Kuchnie Świętej Warmii. Biesiadnik kulinarny”
Fot. Michał Stopierzyński / Olsztyn.com.pl

We wtorek (15 kwietnia) w restauracji Kuźnia Społeczna w Olsztynie odbyła się Warmińska Biesiada Kulinarna. Podczas wydarzenia premierowo zaprezentowano książkę „Kuchnie Świętej Warmii. Biesiadnik Kulinarny” autorstwa Agaty Grzegorczyk-Wosiek i Wojciecha K. Szalkiewicza.

reklama

„Kuchnie Świętej Warmii. Biesiadnik kulinarny” to pierwsze wydawnictwo w całości poświęcone jednemu z elementów dziedzictwa historyczno-kulturowego Warmii – dziedzictwu kulinarnemu.

- Jest to książka opowieść, ale też książka z przepisami. Możemy podążać szlakiem kuchni warmińskiej, ale też podążać szlakiem opowieści – zachęcała do lektury współautorka Agata Grzegorczyk-Wosiek.

Wojciech K. Szalkiewicz i Agata Grzegorczyk-Wosiek

Autorzy publikacji (poza Grzegorczyk-Wosiek za książkę odpowiada historyk Wojciech K. Szalkiewicz) podkreślają, że przeszłość regionu, także ta kulinarna, jest bogata, różnorodna, wielokulturowa. Są w niej ślady starodawnych Prusów, rycerzy Zakonu Szpitala Najświętszej Panny Marii Domu Niemieckiego w Jerozolimie, Polaków z Mazowsza i Niemców z różnych krajów Rzeszy, Menonitów – osadników niderlandzkich, Litwinów, Rusinów i wreszcie Ukraińców. Tę „mieszankę” widać także na warmińskich stołach – w tradycyjnej kuchni regionu.

Poza premierą książki i prelekcją pt. „Szlakami warmińskiego pasztetu ze śledzia” w Kuźni Społecznej odbyła się też degustacja regionalnych potraw, przygotowanych przez uczniów Technikum Hotelarsko-Gastronomicznego w Olsztynku. Można było zanurzyć się więc w warmińskich smakach, ale też w lokalnej muzyce, ponieważ koncert dał Warmia Retro Band.

Na Warmińską Biesiadę Kulinarną zaprosił starosta olsztyński, a przy okazji przewodniczący stowarzyszenia Szlak Świętej Warmii, Andrzej Abako.

- Postanowiliśmy na pięciolecie Szlaku Świętej Warmii wydać książkę, która będzie pokazywać kuchnię, jaka była na stołach warmińskich wśród ludu (…) Ale chcemy też pokazać, co jedli: Mikołaj Kopernik, Ignacy Krasicki czy zakonnicy krzyżaccy - powiedział główny organizator. 

Komentarze (3)

Dodaj swój komentarz

  • Jan pa 2025-04-16 15:24:42 2a01:11cf:4303:*
    Ten typ nie ma paszczy
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 5 0
  • Anonymus1976 2025-04-16 13:48:48 164.127.*.*
    Zajmijcie się inwestycjami w tym mieście i porobcie drogi i ścieżki rowerowe a nie głupoty wam w głowie
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 4 6
  • Twoja Stara 2025-04-16 13:31:10 178.183.*.*
    Chcemy pokazać, co jadł Mikołaj Kopernik ... to może być gorsze niż surstromming
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 8 3

www.autoczescionline24.pl