Pierogi z kurkami, kapustą i grzybami, serem i szpinakiem, ruskie, z jagodami, z kaszą gryczaną, rybą, twarogiem i brzoskwinią. To tylko część przysmaków jakie przygotowano na kolejną już ucztę pierogową w Biesowie.
- Jestem na uczcie drugi raz, z tym że ostatnio nie znalazłem miejsca na parkingu, tylu było chętnych – opowiadał popularny prezenter telewizyjny i satyryk Piotr Bałtroczyk. - Tym razem jestem wcześniej. Świetna impreza, podziwiam upór i zaangażowanie organizatorów, dzięki którym kolejny raz w Biesowie pojawiły się tłumy.
Uczta w Biesowie to także wiejskie pieczywo, smalec, swojskie napoje, stoiska z rękodziełem, zabawkami i wiele innych elementów, które zapewniały ciepłą atmosferę festynu rodzinnego.
- To nasz sukces – cieszył się organizator uczty, sołtys Biesowa Janusz Radziszewski. - Pierogi są symbolem nie tylko naszej miejscowości, także wszystkich sołectw z gminy Biskupiec, bez których nie udałoby się kolejny raz zorganizować uczty.
Finalistka programu kulinarnego MasterChef pokazywała jak zrobić pierogi warmińskie i upiec pieroga z mięsem. Można było nie tylko podpatrywać pracę w kuchni Sylwii Malinowskiej, ale i wspólnie z nią gotować, a na koniec próbować powstałych potraw.
Pod jej przewodnictwem jury wybrało najlepsze pierogi. Werdykt był zgodny – zwyciężyły pierogi z jagodami, przygotowane przez panie z Biesowa. W nagrodę wieś otrzymała od burmistrza Biskupca bon o wartości 1000 złotych.
- Wygrały najsmaczniejsze pierogi – oceniała Sylwia Malinowska. - Ze świetnie wyrobionym ciastem oraz pysznym, sezonowym nadzieniem.
Tegoroczna uczta obchodziła swój jubileusz - imprezę zorganizowano bowiem już po raz dziesiąty.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz