Nie jest tajemnicą, że w czasie epidemii koronawirusa i działań rządowych zamrażających gospodarkę (chodzi przede wszystkim o zawieszenie działalności klubów i pubów), browary w Polsce odnotowały straty. W zasadzie pozostała im tylko jedna możliwość – sprzedaż piwa sklepom. To w zasadzie odbiło się także na produktach, a zwłaszcza tych krótkoterminowych, czyli niepasteryzowanych.
Dlatego też Browar Kormoran podjął decyzję, aby niepasteryzowane dotąd piwo Świeże, poddać pasteryzacji. Nowe egzemplarze weszły na rynek już od 20 kwietnia.
– Zostaliśmy zmuszeni, aby od kolejnego rozlewu po Wielkanocy jasny lager z naszego browaru, Świeże było pasteryzowane. To jedyne wyjście z tej sytuacji, aby można było warzyć i oferować je w ten sposób, żeby od pierwszego do ostatniego dnia daty ważności było równie smaczne, a sklepikarze mieli możliwość odsprzedania go bez strat finansowych – powiedział Paweł Błażewicz, asystent zarządu Browaru Kormoran.
Dodał, że pasteryzacja Świeżego nie powinna wpłynąć na jego smak. A wszystko to dzięki zastosowaniu tzw. pasteryzacji tunelowej. Co to oznacza?
– Piwo w wersji niepasteryzowanej trafia do butelki, jest kapslowane, a następnie woda spryskująca butelkę powoduje jego stabilność. Nie stosujemy pasteryzacji w przepływie, ani tym bardziej mikrofiltracji, czyli tych metod, które mogłyby zmienić smak za cenę wydłużenia jego terminu. To dla nas jest obce – dodał Paweł Błażewicz.
Do tej pory Świeże miało termin przydatności do spożycia wynoszący 30 dni. Teraz wydłuży się on do 6 miesięcy.
Jesteście ciekawi, jak smakuje nowy trunek? Niedawno napisał do nas czytelnik, który porównał egzemplarz przed pasteryzacją i po niej.
– Różnica jest niewielka, nawet na korzyść pasteryzowanego, ale to kwestia gustu. Na szczęście Kormoranowi udało się zmienić system produkcji, bez utraty smaku – powiedział czytelnik.
A jak uważają nasi pozostali czytelnicy?
Warto wspomnieć, że w kwietniu do sprzedaży trafił także Kormoran Radler, bezalkoholowe piwo o smaku gorzkiej pomarańczy.
– Kormoran Radler Gorzka Pomarańcza to miks jednego z najlepszych piw niskoalkoholowych na rynku, czyli 1na100, które czaruje cytrusowym aromatem z prawdziwym sokiem pomarańczowym – wyjaśnił Paweł Błażewicz.
Wygląda na to, że Browar Kormoran wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów. Firma stara się przystosować do obecnej rzeczywistości (poprzez zmiany w produkcji Świeżego) i dalej poszerzać swoją pozycję na rynku lokalnym i ogólnopolskim (wypuszczając na rynek nową markę).
***
Koronawirus w Polsce
Aktualizacja: 2020-05-07 z godziny 10:02
Przypadków: 14 898 (158 dzisiaj),
Zgonów: 737 (4 dzisiaj),
Wyleczonych: 4 862 (207 dzisiaj),
Liczba testów: 410 468 (0 dzisiaj)
Komentarze (6)
Dodaj swój komentarz