Dziś jest: 24.11.2024
Imieniny: Chryzogona, Emmy, Flory
Data dodania: 2013-03-29 10:57

Iwona Starczewska

Znamy termin kolejnego, warmińskiego święta piwa!

Z racji tego, że pierwsza edycja Warmińskiego Festiwalu Dziedzictwa Browarniczego zakończyła się ogromnym sukcesem - organizatorzy już szykują kolejną piwowarską ucztę. W tym roku festiwal odbędzie się w samym środku lata!

reklama
Druga edycja piwowarskiego cyklu odbędzie się w samym środku warmińskiego lata (12-13 lipca w Braniewie, 27-28 lipca w Biskupcu i 3 sierpnia w Olsztynie).

 

 

Organizatorzy WFDB przygotowują nowe wydarzenia i atrakcje programowe. Razem z Polskim Stowarzyszeniem Piwowarów Domowych prawdopodobnie po raz pierwszy w historii Warmii zorganizują Warmiński Konkurs Piw Domowych. Do tej pory to piwa domowe i regionalne stąd zdobywały znaczące nagrody na renomowanych konkursach w kraju i za granicą. Teraz konkurs odbędzie się na Warmii.

- Chcemy zintegrować coraz prężniejsze środowisko piwowarskie oraz przypomnieć bogatą historię browarnictwa na naszych ziemiach – mówi Daniel Duda, członek PSPD, piwowar domowy z Browaru Bociana i pełnomocnik ds. organizacji konkursu. - Z racji, że konkurs przeprowadzony będzie latem, proponujemy kategorie piw, które idealnie nadają się do picia w ciepłe dni.

Domowi piwowarzy z Polski i innych zakątków mogą wysyłać na konkurs piwa w trzech kategoriach: orzeźwiające pszeniczne, AIPA – mocno goryczkowe piwo warzone ze sporą ilością amerykańskich odmian chmielu oraz odwołujące się do historii Warmii Rosanke, czyli gaszące pragnienie i pożywne piwo warmińskich chłopów pańszczyźnianych wydawane w żniwa.

Szczególnie trzecia kategoria jest ciekawa, bo w czasach historycznych środek lata był na Warmii okresem martwym jeżeli chodzi o wytwarzanie piwa.

- Sezon piwowarski rozpoczynał się na Warmii w dniu wspomnienia św. Bartłomieja (24 sierpnia) i trwał do św. Filipa i Jakuba (1 maja) – mówi Paweł Błażewicz, muzealnik, historyk i domowy piwowar.

Organizatorzy już rozpoczęli przygotowania do letniej imprezy, bo jak twierdzą – wszystko musi być dopięte na ostatni guzik.

Jeśli w ubiegłym roku przegapiliście to iście warmińskie święto – w tym roku musicie nadrobić zaległości.

 

Źródło: powiat-olsztynski.pl/własne

Komentarze (1)

Dodaj swój komentarz

  • Halina GIZA, Olsztyn 2013-03-29 16:04:58 89.76.*.*
    ________________________________________________ PIWO. DIETA. BŁĘDY INDEKSU GLIKEMICZNEGO. ♥♥♥♥♥ BH.236. MOTTO: PIWO, TO OCZYWISTOŚĆ. ***** WIKIPEDIA: Piwo; najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży. Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich. IRL KRAKÓW: Wymieniony wyżej napój (piwo) zawsze wzbudza kontrowersje, lecz u Nich liczą się wyłącznie badania. Zawartość tłuszczu w tym napoju to 0%, czyli od tłuszczu nie utyjemy, bo go nie ma. Węglowodany są, ale jest ich bardzo mało i są to tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU, zatem wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, nigdy nie przekracza: piwo jasne do 8% wzrostu. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne. PROBLEM MOŻE WYSTĄPIĆ, DOPIERO W PRZYPADKU KUMULACJI TOKSYN: Tj. gdy wypijamy więcej niż 0,5 litra takiego napoju dziennie. W przeciwnym razie przy mniejszym spożyciu nasze laboratorium (wątroba) radzi sobie neutralizując tę małą ilość toksyn skutecznie. Wobec tego napój ten nie może być zalecany, nie musi być zakazany i dlatego też klasyfikuje się go jako dozwolony. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. PUENTA: Piwo to napój po którym się nie tyje, czyli biologiczne realia. Należy jednak wykluczyć ze swojego jadłospisu tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, niezdrowe dla człowieka.***** NIEPRAWDY BIOLOGICZNE ORAZ PUSTE FRAZESY: O piwie i nie tylko o piwie, rozpowszechniają jedynie Spece od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książkę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. Omiń. GOŁYM OKIEM WIDAĆ, ŻE CI SPECJALIŚCI OD IG, CYNICZNIE I BEZCZELNIE: Potwierdzają nieprawdy biologiczne, które sami głoszą ośmieszjąc się przy tym skutecznie. PRZECIEŻ DO NICH, NIE MOŻESZ ZADZWONIĆ, BO NIE MA GDZIE: Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do instytutu: IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani jakimkolwiek naukowym reżimom czyli lekko, łatwo mówią prawdy biologiczne, które zbadali. Warto. NALEŻY TAKŻE DOSTOSOWAĆ SIĘ DO WSKAZÓWEK DIETETYCZNYCH: I realizować plan odżywiania własnego organizmu w oparciu o produkty zawarte w tabelach wg prozdrowotnej, odchudzającej i antycukrzycowej klasyfikacji tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU. Jest to łatwe i smacznie równocześnie. Oryginalne przepisy. CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA: 75% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego. ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW. Książka, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU. ***** Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione. Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/ BH.236. ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php Biologia, medycyna. ________________________________________________
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 0 0

www.autoczescionline24.pl