Organizatorzy WFDB przygotowują nowe wydarzenia i atrakcje programowe. Razem z Polskim Stowarzyszeniem Piwowarów Domowych prawdopodobnie po raz pierwszy w historii Warmii zorganizują Warmiński Konkurs Piw Domowych. Do tej pory to piwa domowe i regionalne stąd zdobywały znaczące nagrody na renomowanych konkursach w kraju i za granicą. Teraz konkurs odbędzie się na Warmii.
- Chcemy zintegrować coraz prężniejsze środowisko piwowarskie oraz przypomnieć bogatą historię browarnictwa na naszych ziemiach – mówi Daniel Duda, członek PSPD, piwowar domowy z Browaru Bociana i pełnomocnik ds. organizacji konkursu. - Z racji, że konkurs przeprowadzony będzie latem, proponujemy kategorie piw, które idealnie nadają się do picia w ciepłe dni.
Domowi piwowarzy z Polski i innych zakątków mogą wysyłać na konkurs piwa w trzech kategoriach: orzeźwiające pszeniczne, AIPA – mocno goryczkowe piwo warzone ze sporą ilością amerykańskich odmian chmielu oraz odwołujące się do historii Warmii Rosanke, czyli gaszące pragnienie i pożywne piwo warmińskich chłopów pańszczyźnianych wydawane w żniwa.
Szczególnie trzecia kategoria jest ciekawa, bo w czasach historycznych środek lata był na Warmii okresem martwym jeżeli chodzi o wytwarzanie piwa.
- Sezon piwowarski rozpoczynał się na Warmii w dniu wspomnienia św. Bartłomieja (24 sierpnia) i trwał do św. Filipa i Jakuba (1 maja) – mówi Paweł Błażewicz, muzealnik, historyk i domowy piwowar.
Organizatorzy już rozpoczęli przygotowania do letniej imprezy, bo jak twierdzą – wszystko musi być dopięte na ostatni guzik.
Jeśli w ubiegłym roku przegapiliście to iście warmińskie święto – w tym roku musicie nadrobić zaległości.
Komentarze (1)
Dodaj swój komentarz