Samorząd województwa organizuje w tym roku pięć kiermaszów żywności na Targu Rybnym w Olsztynie. Swoje produkty będą prezentować członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle. Na trzeci taki kiermasz zapraszamy w sobotę 9 czerwca.
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego cieszy się bardzo dużą popularnością – mówi Jacek Protas, marszałek województwa warmińsko-mazurskiego. - Certyfikaty rokrocznie otrzymuje kilkunastu nowych członków. Są to producenci i przetwórcy żywności, a także restauratorzy. Podczas kiermaszów mogą dotrzeć ze swoją unikalną ofertą do szerszego grona odbiorców, szczególnie turystów, którzy mogą poznać lokalną kuchnię i żywność, a to przecież jeden z naszych największych atutów.
Pomysł na Sieć Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w 1995 roku w Szwecji i obecnie znak ten jest dobrze rozpoznawalny w całej Europie. Województwo warmińsko-mazurskie jako pierwsze w Polsce w 2006 roku utworzyło sieć regionalną. Później przystąpiło do niej jeszcze osiem innych województw.
Poza kiermaszami są organizowane w tym roku imprezy w ramach kalendarza imprez promujących produkty regionalne Warmii i Mazur, na których mieszkańcy i turyści mogą zaopatrzyć się w lokalne specjały oraz dowiedzieć się, jak przygotować tradycyjne potrawy.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz