Czerwiec 2012

  • PT1
  • SO2
  • N3
  • PN4
  • WT5
  • ŚR6
  • CZ7
  • PT8
  • SO9
  • N10
  • PN11
  • WT12
  • ŚR13
  • CZ14
  • PT15
  • SO16
  • N17
  • PN18
  • WT19
  • ŚR20
  • CZ21
  • PT22
  • SO23
  • N24
  • PN25
  • WT26
  • ŚR27
  • CZ28
  • PT29
  • SO30

Kiermasz żywności w Olsztynie


Samorząd województwa organizuje w tym roku pięć kiermaszów żywności na Targu Rybnym w Olsztynie. Swoje produkty będą prezentować członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle. Na trzeci taki kiermasz zapraszamy w sobotę 9 czerwca.

- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego cieszy się bardzo dużą popularnością – mówi Jacek Protas, marszałek województwa warmińsko-mazurskiego. - Certyfikaty rokrocznie otrzymuje kilkunastu nowych członków. Są to producenci i przetwórcy żywności, a także restauratorzy. Podczas kiermaszów mogą dotrzeć ze swoją unikalną ofertą do szerszego grona odbiorców, szczególnie turystów, którzy mogą poznać lokalną kuchnię i żywność, a to przecież jeden z naszych największych atutów.

Pomysł na Sieć Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w 1995 roku w Szwecji i obecnie znak ten jest dobrze rozpoznawalny w całej Europie. Województwo warmińsko-mazurskie jako pierwsze w Polsce w 2006 roku utworzyło sieć regionalną. Później przystąpiło do niej jeszcze osiem innych województw.

Poza kiermaszami są organizowane w tym roku imprezy w ramach kalendarza imprez promujących produkty regionalne Warmii i Mazur, na których mieszkańcy i turyści mogą zaopatrzyć się w lokalne specjały oraz dowiedzieć się, jak przygotować tradycyjne potrawy.


Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz


www.autoczescionline24.pl