Kilka lat temu przy ul. Pieniężnego "straszyły" dawne zabudowania kościelne, w których dzieci miały lekcje religii. Teren wykupił prywatny przedsiębiorca, znany z innych inwestycji na Starym Mieście. Teraz w sąsiedztwie olsztyńskiej katedry zostanie otwarty 220-metrowy lokal Piri-Piri Kebab. Będzie to największa restauracja sieci w Polsce.
Historia restauracji rozpoczyna się w 2014 roku w Lublinie, kiedy obecni właściciele kupili lokal od pochodzącego z Syrii, Mustafy. Obcokrajowiec zasłynął - nie tylko na Lubelszczyźnie - ze specjalnej mieszanki przypraw, sprowadzanej bezpośrednio z Syrii. Właściciele twierdzą, że receptura ta stosowana jest do dziś.
Sławę Piri-Piri przyniosły media społecznościowe. Dodawane na TikToka i YouTube krótkie nagrania z kuchni przedstawiające przygotowywanie dań, otrzymują od kilkudziesięciu do kilkuset tysięcy wyświetleń. Uwagę internautów przykuwa określenie przygotowanego przez restaurację kebaba, jako "kraftowy". Słowo to odnosi się do niewielkich, niezależnych browarów warzących tradycyjnymi metodami.
Dobrą medialną passę Piri-Piri zdawał się przerwać incydent z maja, kiedy klienci zaczęli skarżyć się na dolegliwości żołądkowe. Badanie sanepidu wykazało obecność salmonelli w mięsie. W oświadczeniu można przeczytać, że wystąpiła ona w mięsie wołowym dostarczonym przez zewnętrznego dostawcę i u pracownika, który miał styczność ze skażonym surowcem.
W Olsztynie pojawiają się kolejne znane sieci restauracji typu fast-food. Liderem "przyrostu" jest McDonald's. Niedawno informowaliśmy, że w pobliżu dawnej giełdy owocowo-warzywnej przy ul. Towarowej powstać ma kolejny, czwarty w granicach miasta lokal tej firmy.
Otwarcie Piri-Piri Kebab zaplanowane jest na 14 września 2023 roku.
Komentarze (61)
Dodaj swój komentarz