Czym jest dieta fleksitariańska?
Dieta fleksitariańska to dość nowe pojęcie, które w Oxford English Dictionary pojawiło się w 2014 roku. Powstało z połączenia dwóch słów - „flexible” (elastyczny) oraz „vegetarian”. Nazwa doskonale oddaje charakter diety fleksitariańskiej, która zakłada ograniczenie ilości mięsa w jadłospisie i jego okazjonalne spożywanie. Może być to dobra alternatywa dla osób, którym ciężko całkowicie zrezygnować z mięsa lub tych, którzy nie chcą przy każdej imprezie rodzinnej odmawiać jedzenia dań mięsnych. Dietę fleksitariańską można traktować również jako etap przejściowy, przygotowujący nas do całkowitej rezygnacji z mięsa.
Wady i zalety fleksitarianizmu
Dużą zaletą fleksitarianizmu jest to, że stanowi mniej radykalną wersję diety wegetariańskiej przez co łatwiej nam utrzymać się w swoich postanowieniach przez dłuższy czas. Część osób, które decydują się niemal z dnia na dzień zrezygnować z mięsa może po krótkim czasie zrezygnować z tego pomysłu, ponieważ ciężko będzie im przyzwyczaić się do tak dużych zmian w krótkim czasie. Konsekwencją takiego stanu rzeczy może być całkowite zrezygnowanie z eliminacji mięsa na zasadzie „to nie dla mnie”. Dlatego najpierw warto zastanowić się czy na początku lepszym rozwiązaniem nie będzie dla nas fleksitarianizm. Wadą takiego sposobu żywienia może być natomiast zwiększone ryzyko rozwoju niedoborów żywieniowych. Ograniczając mięso powinniśmy poszukać produktów, które dostarczą nam składników, takich jak białko, witaminy z grupy B czy żelazo.
Jak uniknąć niedoborów żywieniowych?
Tak jak to już zostało wspomniane niewłaściwie zbilansowane diety wegetariańskie, a także dieta fleksitariańska zakładająca ograniczenie mięsa może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem niedoborów żywieniowych. Dlatego decydując się na taki sposób żywienia należy poszukać innych produktów bogatych w określone składniki.
- Białko – jego źródłem mogą być jajka, mleko i produkty mleczne, a także nasiona roślin strączkowych. W sklepach możemy spotkać coraz więcej produktów, które stanowią ciekawą propozycję podania strączków. Są to np. pasty warzywne z dodatkiem nasion roślin strączkowych, „smalec” wegetariański z fasoli, falafel czy hummus. Nie powinniśmy mieć też problemu ze zjedzeniem czegoś bezmięsnego „na mieście”. Wraz z rosnącą popularnością diety wegetariańskiej większość lokali gastronomicznych wprowadza do menu pozycje bezmięsne.
- Witamina B1 – znajdziemy ją we wspomnianych już wcześniej nasionach roślin strączkowych, ale także w płatkach drożdżowych, pełnoziarnistym pieczywie, orzechach, a także niektórych warzywach (np. porze, kalafiorze).
- Witamina B12 – poza mięsem jej źródłem są jajka, mleko oraz produkty mleczne. Witaminę B12 możemy znaleźć również w produktach roślinnych wzbogaconych w ten składnik (np. „mleko” roślinne, płatki śniadaniowe).
- Żelazo – te pochodzące z mięsa, czyli hemowe jest lepiej przyswajalne choć z drugiej strony, jeśli pamiętamy o kilku zasadach możemy zwiększyć przyswajalność żelaza ze źródeł roślinnych. Jednym z takich sposobów jest łączenie produktów bogatych w żelazo z tymi, które dostarczają witaminy C. Źródłem żelaza jest m.in. natka pietruszki, szpinak, nasiona roślin strączkowych, orzechy pistacjowe, orzechy laskowe, migdały, a także kasza gryczana.
Podsumowując, dieta fleksiwegetariańska może być dobrym rozwiązaniem dla osób, które z różnych względów nie są gotowe lub nie chcą całkowicie zrezygnować z mięsa. Należy przy tym pamiętać, że przy jego ograniczaniu warto zwrócić uwagę na obecność w jadłospisie produktów bogatych w białko, witaminy z grupy B oraz żelazo.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz