Dziś jest: 24.11.2024
Imieniny: Chryzogona, Emmy, Flory
Data dodania: 2015-10-12 10:21

ol

Francuskie smakołyki w olsztyńskim wykonaniu

Francuskie smakołyki w olsztyńskim wykonaniu
Fot. ZSGS Olsztyn

Brioche, makaroniki, praliny oraz bagietki i croissanty – takie francuskie specjały w wykonywały uczennice olsztyńskiego gastronomika podczas wizyty studyjnej we francuskim Centre De Formation d' Apprentis. Tym samym poznawały kuchnie i smaki świata nie tylko w teorii, jak przystało na prawdziwych szefów kuchni.  

reklama

Olsztyński gastronomik rozwija zainteresowania i poszerza horyzonty swoich uczniów. Taki charakter miał tez studyjny wyjazd czterech uczennic i ich nauczycielek do Centre De Formation d' Apprentis w Chateauroux w ramach współpracy pomiędzy miastami partnerskimi Olsztynem i Chateauroux.

Uczennice: Martyna Pawlak, Anna Zielnik, Ida Popis i Katarzyna Sikorska wraz z francuskimi uczniami wykonywały wyroby cukiernicze i piekarnicze takie jak: brioche, makaroniki, praliny, cukierki, lizaki oraz bagietki i croissanty. Miały też okazję przygotowywać charakterystyczne potrawy kuchni francuskiej m.in. pulardę z warzywami w sosie ze skorupiaków. 

W czasie pobytu delegacja olsztyńskiej szkoły zwiedziła winiarnię Francis Jourdain w Valencay oraz wytwórnię sera koziego. Polska grupa gościła także w restauracjach degustując francuskie specjały oraz obserwując obsługę gości i sposób serwowania potraw. 

Jak twierdzą nauczyciele olsztyńskiego gastronomika – takie wyjazdy poszerzają horyzonty ich uczniów i sprawiają, że łapią bakcyla zagranicznych kuchni. Tym samym uczniowie – w przyszłości szefowie kuchni – nie mają kompleksów, a ich nauka nie ogranicza się jedynie do poznawania smaków świata jedynie w teorii.

Organizatorem pobytu był Urząd Miasta Olsztyna, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie oraz Chambre de Métiers et de l'Artisanat de l'Indre (Izba handlu i rzemiosła w Indre). 
 

Galeria

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz


www.autoczescionline24.pl