Olsztyński gastronomik rozwija zainteresowania i poszerza horyzonty swoich uczniów. Taki charakter miał tez studyjny wyjazd czterech uczennic i ich nauczycielek do Centre De Formation d' Apprentis w Chateauroux w ramach współpracy pomiędzy miastami partnerskimi Olsztynem i Chateauroux.
Uczennice: Martyna Pawlak, Anna Zielnik, Ida Popis i Katarzyna Sikorska wraz z francuskimi uczniami wykonywały wyroby cukiernicze i piekarnicze takie jak: brioche, makaroniki, praliny, cukierki, lizaki oraz bagietki i croissanty. Miały też okazję przygotowywać charakterystyczne potrawy kuchni francuskiej m.in. pulardę z warzywami w sosie ze skorupiaków.
W czasie pobytu delegacja olsztyńskiej szkoły zwiedziła winiarnię Francis Jourdain w Valencay oraz wytwórnię sera koziego. Polska grupa gościła także w restauracjach degustując francuskie specjały oraz obserwując obsługę gości i sposób serwowania potraw.
Jak twierdzą nauczyciele olsztyńskiego gastronomika – takie wyjazdy poszerzają horyzonty ich uczniów i sprawiają, że łapią bakcyla zagranicznych kuchni. Tym samym uczniowie – w przyszłości szefowie kuchni – nie mają kompleksów, a ich nauka nie ogranicza się jedynie do poznawania smaków świata jedynie w teorii.
Organizatorem pobytu był Urząd Miasta Olsztyna, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie oraz Chambre de Métiers et de l'Artisanat de l'Indre (Izba handlu i rzemiosła w Indre).
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz