Tłusty czwartek zapowiada ostatni tydzień karnawału. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to dalszej części roku nie będzie mu się wiodło. Dlatego od rana olsztynianie ustawiają się w kolejkach do cukierni i piekarni.
Ten, kto zamierza samodzielnie przygotować pączki dla swojej rodziny - może skorzystać ze sprawdzonego przez nas przepisu.
Składniki:
- 500 g mąki
- 8 żółtek
- 200 g stopionego masła
- 80 g drożdży
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki spirytusu (ew. wódki)
- skórka pomarańczowa
- szczypta soli
- różana konfitura
- cukier puder
- ok. 750 g smalcu do smażenia
Wymieszać drożdże, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki mleka – całość dobrze rozetrzeć. Odstawić w ciepłe miejsce. Zmieszać przesianą mąkę, żółtka, cukier i połowę cukru waniliowego. Ucierać na puszystą i kremową masę.
Podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też utarte żółtka. Wyrabiać ciasto dodając ciepłe mleko, by ciasto było miękkie, pulchne ale nie rzadkie.
Gdy ciasto będzie odpowiednie – wlewać pomału rozpuszczone, ciepłe masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski.
Dodać pokrojoną w kostkę skórkę i spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość należy wyrobić placuszki, do których nałożymy powideł. Całość należy zlepić formując pączki. Układać je na posypanej mąką desce, przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
W garnku rozgrzać tłuszcz. Smażyć pączki do złotego koloru – często przewracając. Odłożyć na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
**
Jeśli posiadasz swoją receptę na udanego pączka – prześlij nam na [email protected].
Wszystkie opublikujemy!
Komentarze (1)
Dodaj swój komentarz