Dziś jest: 24.11.2024
Imieniny: Chryzogona, Emmy, Flory
Data dodania: 2014-02-27 09:21

Iwona Starczewska

Nasz przepis na pyszne pączki. Podziel się swoim

Dziś słodkie święto wszystkich łasuchów. Niezależnie od upodobań, czy diety - dziś każdy powinien skusić się na pysznego pączka, czy domowe faworki. Jeśli macie ochotę przygotować pączki samodzielnie, bo jak wiadomo - wtedy smakują najlepiej - skorzystajcie z naszego sprawdzonego już przepisu. A jeśli macie swoją receptę na udane smakołyki koniecznie się nią z nami podzielcie.

reklama

Tłusty czwartek zapowiada ostatni tydzień karnawału. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to dalszej części roku nie będzie mu się wiodło. Dlatego od rana olsztynianie ustawiają się w kolejkach do cukierni i piekarni.

Ten, kto zamierza samodzielnie przygotować pączki dla swojej rodziny - może skorzystać ze sprawdzonego przez nas przepisu.

 

Składniki:

- 500 g mąki
- 8 żółtek

- 200 g stopionego masła

- 80 g drożdży

- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy

- 2 łyżki spirytusu (ew. wódki)
- skórka pomarańczowa
- szczypta soli
- różana konfitura
- cukier puder
- ok. 750 g smalcu do smażenia

Wymieszać drożdże, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki mleka – całość dobrze rozetrzeć. Odstawić w ciepłe miejsce. Zmieszać przesianą mąkę, żółtka, cukier i połowę cukru waniliowego. Ucierać na puszystą i kremową masę.

Podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też utarte żółtka. Wyrabiać ciasto dodając ciepłe mleko, by ciasto było miękkie, pulchne ale nie rzadkie.

Gdy ciasto będzie odpowiednie – wlewać pomału rozpuszczone, ciepłe masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski.

Dodać pokrojoną w kostkę skórkę i spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy podwoi swoją objętość należy wyrobić placuszki, do których nałożymy powideł. Całość należy zlepić formując pączki. Układać je na posypanej mąką desce, przykryć ściereczką do wyrośnięcia.

W garnku rozgrzać tłuszcz. Smażyć pączki do złotego koloru – często przewracając. Odłożyć na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

**

Jeśli posiadasz swoją receptę na udanego pączka – prześlij nam na [email protected].

Wszystkie opublikujemy!

 

 

 

Komentarze (1)

Dodaj swój komentarz

  • Lidka86 2014-03-11 01:09:06 178.42.*.*
    Mniam :)
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 0 0

www.autoczescionline24.pl