Gluten jako mieszanina białek roślinnych występująca w ziarnach takich zbóż jak pszenica, żyto czy jęczmień. Na co dzień znajdziemy więc tę substancję w pieczywie, płatach śniadaniowych, wędlinach, pasztetach, jogurtach, deserach, a także w piwie.
Producenci żywności starają się nadążać za sporą już częścią konsumentów i wypuszczają na rynek coraz to nowe, bezglutenowe produkty.
Z podobnym zamysłem działa olsztyński Browar Kormoran, który warząc lokalne piwa pomyślał również o tych, uczulonych na gluten bądź unikających go z wyboru. BezGlutenNowe to piwo na bazie Kormorana Jasnego Niefiltrowanego. Produkt uzyskał międzynarodowy, specjalny certyfikat i prawo do posługiwania się znakiem Przekreślonego Kłosa.
Co prawda w czasie warzenia piwa BezGlutenNowego stosowany jest zawierający gluten słód, jednak w czasie fermentacji jest on rozkładany na białka proste bezpieczne dla ludzi nietolerujących glutenu. To dobra wiadomość dla miłośników lokalnych trunków, którzy musieli z nich zrezygnować z powodu nietolerancji na gluten. Piwo niebawem pojawi się w sklepach.
Komentarze (1)
Dodaj swój komentarz