Dziś jest: 22.11.2024
Imieniny: Cecylii, Stefana
Data dodania: 2015-10-01 12:38

ck

Olsztyński Browar na fali. Warzy piwo... bez glutenu

Dieta bezglutenowa stała się dziś modna. Jadłospis niezawierający tej substancji tworzą bowiem nie tylko uczuleni na gluten, ale również dbający o figurę i zdrowy tryb życia. Olsztyński browar postanowił więc wyjść naprzeciw oczekiwaniom tej coraz większej grupy osób i zdecydował się na warzenie piwa bezglutenowego piwa.

reklama

Gluten jako mieszanina białek roślinnych występująca w ziarnach takich zbóż jak pszenica, żyto czy jęczmień. Na co dzień znajdziemy więc tę substancję w pieczywie, płatach śniadaniowych, wędlinach, pasztetach, jogurtach, deserach, a także w piwie.

Producenci żywności starają się nadążać za sporą już częścią konsumentów i wypuszczają na rynek coraz to nowe, bezglutenowe produkty.

Z podobnym zamysłem działa olsztyński Browar Kormoran, który warząc lokalne piwa pomyślał również o tych, uczulonych na gluten bądź unikających go z wyboru. BezGlutenNowe to piwo na bazie Kormorana Jasnego Niefiltrowanego. Produkt uzyskał międzynarodowy, specjalny certyfikat i prawo do posługiwania się znakiem Przekreślonego Kłosa.

Co prawda w czasie warzenia piwa BezGlutenNowego stosowany jest zawierający gluten słód, jednak w czasie fermentacji jest on rozkładany na białka proste bezpieczne dla ludzi nietolerujących glutenu. To dobra wiadomość dla miłośników lokalnych trunków, którzy musieli z nich zrezygnować z powodu nietolerancji na gluten. Piwo niebawem pojawi się w sklepach.

Komentarze (1)

Dodaj swój komentarz

  • Wlkp. Piwosz 2015-10-01 21:28:35 83.11.*.*
    Po najlepsze nietypowe recenzje piw zapraszam na: www.piwnakompania.wordpress.com
    Odpowiedz Przenieś Oceń: 0 0

www.autoczescionline24.pl